Profesionalni kuvar Miloš Farkić za Nportal.rs dao je savete mladim domaćicama kako da produže rok trajanja namirnicama, kao i koje namirnice da kupuju i uštede prilikom upotrebe u spremanju hrane.

Pored toga, preporučio je tri jela po izboru. Iza Miloša je 21 godina iskustva u profesionalnim kuhinjama. 

Posedujete veštinu i znanje. Šta preporučujete našim domaćicama u vreme krize kada je u pitanju ušteda namirnica? Kako mogu da uštede prilikom izbora namirnica? Šta kupiti, a da se ne pokvari brzo?

- U današnje vreme kada su cene namirnica u porastu, teško je odlučiti šta skuvati. Najbolje je kupovati sezonsko voće i povrće. Došlo nam je proleće i donelo mnogo zdravog zelenog povrća. Treba iskoristiti povoljnost sezonskog povrća i uključiti ga što više u našu trpezu. Preporučuje se kupovina svežeg mesa i povrća. Svaka namirnica ima svoj rok trajanja. Trebalo bi obratiti pažnju oko čuvanja namirnica. To je jedini način da im produžimo rok trajanja. Pored toga jedan od načina uštede jeste iskorišćenost namirnica. Na primer, kada kuvamo supu, većina domaćica kada očisti šargarepu, peršun koren, luk, paškanat, celer i luk, baca njihovu koru. Za tim nema potrebe. Supa će biti ukusnija ako osim mesa, ubacimo koru luka (lukovinu)  i koru od korenastog povrća. Tu su skoncentrisani svi ukusi. Ostatak povrća možemo iskoristiti za druga jela. Identična je i situacija sa mesom. Iskoristite kosti za supu, a meso za neko drugo jelo. Iskorištenost namirnica je sto odsto naša ušteda. 

Koja sve jela ili namirnice možemo iskoristiti za neke nove ukuse?

- Velika dostupnost novih namirnica iz celog sveta je otvorila vrata novih ukusa. Možemo početi od novih vrsta pirinča poput basamati ili jasmin rice koji su sjajnog ukusa i dosta su zastupljeni u azijskoj kuhinji. Neke osnovne namirnice azijske kuhinje su soja sos, oyster sos, đumbir, beli luk i pirinač. Treba iskoristiti i vreme kada nam stiže sveža čičoka koja je pored lepog ukusa i jako zdrava za dijabetičare. Imamo veliki izbor novih začina na našim rafovima u prodavnicama. Uključimo kurkumu kao začin u naše kuvanje. Pored toga što daje zanimljiv ukus, nekim jelima daje i lepu žutu boju. Ona je i jak antioksidant. Probajte nove namirnice. Igrajte sa sa novim ukusima. Kuvanje ne mora biti obaveza, može biti jako zanimljivo. Kuvanje je umetnost sa kojom može svako da se bavi. Zamislite kuhinju kao vaš atelje u kom ćete stvoriti novo umetničko delo. 

Foto: Privatna arhiva

 

 

Tri jela koja preporučujete, a koja će nam uštedeti vreme.

U zavisnosti od godišnjeg doba, poželjno je praviti jelovnike za našu trpezu. Jela koja bih preporučio za proleće su: 

  • sarmice od zelja
  • pečena pastrmka sa uštipcima od tikvica i spanaća
  • salata od zelene salate, čičoke, sremuša i crvenog pasulja. 

Na koje sve načine možemo da konzerviramo  hranu prirodnim putem ukoliko ostane viška?

- Čuvanje hrane u frižideru je način da produžimo rok trajanja našeg jela. Najbolje bi bilo kada bismo mogli da vakumiramo jelo, ili čuvamo u činijama koje imaju poklopce preko kojih možemo "izvući" vazduh. Glavni neprijatelj su nam bakterije koje se razmnožavaju u hrani i tako dolazi do njenog kvarenja. Kada "izvučemo" vazduh iz posuda, bakterije nemaju više kiseonik i prestaje njihovo razmnožavanje. Samim tim nama hrana duže traje. 

Foto: Profimedia

 

 Da li je takva hrana zdrava i sigurna za naše najmlađe članove?

- Naravno da jeste, ali da bismo bili sigurni od nezdravih bakterija, svako jelo koje kuvamo prethodnih dana trebalo bi podgrejati da dostigne temparaturu veću od sedamdeset stepeni. To je temparatura na kojoj bakterije neće preživeti. Ukratko neka provri na ringli i bićete sigurni pod uslovom da već nije krenulo vrenje namirnica. Kada podgrejete, znaćete po ukusu jela. Moja preporuka je da uvek jedete sveže. 

 Šta vas je praksa naučila, da li se u vremenima krize u profesionalnim kuhinjama štedelo?

- Za 21 godinu provedenu u profesionalnim kuhinjama, naučio sam jedno. Uvek se štedi i vodi računa o namirnicama i njihovoj iskorištenosti. Bila kriza ili ne, uvek se vodi računa da se ne bacaju namirnice i hrana. 

BONUS VIDEO: