Drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj će se održati 28. maja, a aktuelni predsednik je dobio podršku tamo gde je najmanje očekivao, od strane trećeplasiranog kandidata.

Erdogan je u prvom krugu osvojio 49,5 odsto, dok je njegov suparnik osvojio 44,9 odsto. Ogan je u prvom krugu osvojio 5,17 odsto, a sada je pozvao svoje pristalice da glasaju za Erdogana. On i njegovi birači su bili smatrani tasom na vagi koji je mogao da odluči pobednika na ovim izborima.

- Objavljujem da ćemo u drugom krugu podržati kandidata Narodnog saveza, gospodina Redžepa Tajipa Erdogana. Nacionalna alijansa Kiličdaroglua nije nas uverila u bolju budućnost, a odluka da se podrži Erdogan temelji se na neprestanoj borbi protiv terorizma - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

 

Ogan je nacionalista koji pre predizborne kampanje nije bio poznat široj javnosti, a bio je kandidat stranke koja je poznata po svom antiimigrantskom stavu.

Iako će ova odluka svakako doneti korist Erdogan, ne mora nužno da znači da će sve pristalice poslušati trećeplasiranog kandidata. Iako ideološki bliži, mnogi su videli u ovom kandidatu alternativu Erdoganu.

Kiličdaroglu nema dilemu

Foto: Tanjug/AP

 

Reagujući na Oganovu odluku, Kiličdaroglu je poručio da je sada potpuno jasno "ko se priklonio onima koji rasprodaju ovu divnu zemlju".

- Dolazimo da spasemo Tursku od terorizma i migranata, izbori su referendum. Neka se niko ne zavarava. Pozivam mlade, a naročito osam miliona onih koji nisu glasali u prvom krugu, da izađu na glasanje - poručio je Kiličdaroglu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".