Građevinska dozvola za rekonstrukciju ove je izdata i opredeljeno je oko 750 miliona dinara, odnosno nešto više od 6 miliona evra. Roditeljima je Vlada Srbije obećala da će se sa radovima početi na leto, a sada se čeka odluka roditelja nastradale dece o tome šta će biti sa prostorijama u kojima su deca ubijena.

Od kada se desio stravičan masakr u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar" roditelji dece koja pohađaju ovu školu, ali i javnost pitaju se šta će biti sa zgradom ove škole. Tako se povelo pitanje da li bi bilo dobro zdanje škole potpuno srušiti ili školu kompletno rekonstruisati tako da ništa više, sem lokacije ne ukazuje na to da se ovde desio masakr.

Već nedeljama roditelji dece koja su nastradala i one dece koja idu u ovu školu zajedno sa predstavnicima nadležnih institucija razgovaraju o tome šta je najbolje uraditi. Stručnu podršku i savete u donošenju konačne odluke pružili su i timovi psihologa i psihijatara koji su ocenili da je najbolje da se deca vrate u istu, ali rekonstruisanu školu.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

Većina dece želi da se vrati u školu

Igor Đorđević, predsednik saveta roditelja učenika Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" rekao je za "Blic" perda većina dece želi da se vrati u ovu školu gde su išli i do sada. Prema njegovim rečima, timovi psihologa i psihijatara savetuju da bi prvi povratak dece u školu trebalo da bude upravo u njihovu matičnu školu kako ne bi odlagali tu traumu jer je "odložena trauma veoma često teža nego odmah preživljena".

- Jedna od naših zahteva koje smo podneli Vladi je kompletna rekonstrukcija škole. Mi smo u periodu od 2017. do 2019. godine dobili kompletan projekat. Imamo već urađene sve projekte, dobili smo sve dozvole, od građevinske, pa do dozvole protivpožarne zaštite. Ova škola već je trebalo da bude rekonstruisana, a to je odlagano zbog nedostatka novca, korone i mnogih drugih stvari - rekao je predsednik Saveta roditelja ove škole za "Blic".

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

Kako kaže, čekali su dugo i misle da je ovo krajnji trenutak jer bi deca trebalo sledeće godine da imaju neki novi početak.

- Što se tiče same organizacije, kada će i da li će početi, očekujemo uskoro zvaničan odgovor Vlade. Mi jesmo dobili usmenu potvrdu Vlade da će to uraditi, i to nam je rečeno na prvom sastanku koji smo imali. Tada smo dobili obećanje da ćemo to dobiti na leto - rekao je Đorđević za "Blic".

Memorijalna soba ili...

Đorđević za "Blic" napominje da će se zahtevati da roditelji budu uključeni u proces rekonstrukcije škole i da budu jedan oblik nadzornog tima koji će kontrolisati radove.

Foto: Novosti

 

- Razmišlja se o tome da se učionica u kojoj je najviše ljudi nastradalo pretvori u sobu memorijalnog sećanja na nastradale, to bi moralo da se promeni u projektu. Ali, o tome da li će se to raditi konačnu odluku doneće roditelji nastradale dece da li su sa tim saglasni ili ne. Ako roditelji stradale dece to ne žele, a samo oni će o tome odlučivati onda će se to promeniti. Ono što je sigurno jeste da ta prostorija nikad više neće biti kabinet za nastavu - govori on.

Dodaje da su "zeleno svetlo" za ovu inicijativu dali timovi psihologa i psihijatara.

- NJihovo mišljenje o tome kako bi deca reagovala na to da ta učionica bude memorijala soba je pozitivno. Ipak, još uvek o tome nismo razgovarali sa roditeljima čija su deca nastradala jer je još uvek rano da se sa njima o tom i priča - ističe on za "Blic".

Prema njegovim rečima, najbolje bi bilo da se sada iskoristi ovaj period do kraja školske godine da se postojeći projekat rekonstrukcije revidira i vidi da li postoje neke greške. Na taj način bi se, kaže, ukazalo na potrebne izmene

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

- Znate, u međuvremenu je došlo o do brojnih tehnoloških unapređenja u pogledu klimatizacije, grejanja i osvetljenja izmene. Ova škola je bez obzira na to koliko je stara vrlo funkcionalna. Ima prostrane učionice, dve sale za fizičko. Jednostavno, sve je samo dotrajala. O detaljima same rekonstrukcije možda je rano govoriti jer prvo treba da se dobije pisana potvrda Vlade kada će se početi sa rekonstrukcijom - zaključio je Đorđević za "Blic".

Izdata dozvola za početak rekonstrukcije

Gradski menadžer Miroslav Čučković rekao je u Beogradskoj hronici da će Grad izaći u susret svim zahtevima koje bude postavila Radna grupa Vlade Srbije.

Foto: D. Milovanović

 

- Formirana je Radna grupa Vlade Srbije, u kojoj su nadležna ministarstva, Savet roditelja i predstavnici rukovodstva škole. Mi ćemo kao Grad izaći u susret svim onim zahtevima koje oni budu i postavili pred nas - istakao je Čučković.

Gradski menadžer je potvrdio da je gradska uprava izdala građevinsku dozvolu za obnovu škole, kao i da je gradska uprava spremna da počne da radi na rekonstrukciji škole onog momenta kada Radna grupa bude donela strategiju obnove škole.

- Specifična situacija u Ribnikaru nalaže da sačekamo zajedničku odluku Radne grupe i roditelja, pa ćemo pristupiti onako kako oni žele uređenje tog prostora - zaključio je Čučković.

Podseća da je škola i pre tragedije bila na spisku za obnovu, uz gimnaziju "Sveti Sava", koja je u komšiluku. Prema njegovim rečima, za školski objekat ove škole površine od 9.000 kvadrata napravljena je nova procena cene obnove, koja iznosi oko 750 miliona dinara, odnosno oko šest i po miliona evra.

(Blic)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".