Krompiri spremljeni na ovaj način su meki i sočini i vrlo brzo se spremaju. uz prilog možete dodati neku salatu. Potrebno je dosta začina koji će mu dati poseban ukus i miris. 

Potrebni sastojci: 

  • 1 kg krompira
  • 150-200 ml dobrog maslinovog ulja
  • 1-2 limuna (sveže ceđen sok)
  • 5-6 čena belog luka sečen na tri dela
  • 4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu
  • origano, so, biber

Foto: Printskrin/Jutjub/Prahnulo mi

 

Način pripreme:


Potrebno je da prvo zagrejte rernu na 250 °C. Zatim dobro operite, očistite e i isecite krompir na kriške, pa ga poređajte u pleh. Važno je da znate da krompir ne sme da biti jedan preko drugog.

Bitno je da prvo prokuvate vodu (biće dovoljno malo više od jedne čaše). U vodi je potrebno rastvoriti so. Dodajte soli dosta, ali gledajte da ne preterujete.  Prokuvanom vodom prelijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber. Sok od limuna se ne dodaje na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti.

Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.

Pred sam kraj pečenja, prelijte krompir sokom od limuna i ostavite još malo da se peče. 

(Opanak)

BONUS VIDEO: