Кромпири спремљени на овај начин су меки и сочини и врло брзо се спремају. уз прилог можете додати неку салату. Потребно је доста зачина који ће му дати посебан укус и мирис. 

Потребни састојци: 

  • 1 кг кромпира
  • 150-200 мл доброг маслиновог уља
  • 1-2 лимуна (свеже цеђен сок)
  • 5-6 чена белог лука сечен на три дела
  • 4-5 листа ловора сваки сецкан на четвртину
  • оригано, со, бибер

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Prahnulo mi

 

Начин припреме:


Потребно је да прво загрејте рерну на 250 °Ц. Затим добро оперите, очистите е и исеците кромпир на кришке, па га поређајте у плех. Важно је да знате да кромпир не сме да бити један преко другог.

Битно је да прво прокувате воду (биће довољно мало више од једне чаше). У води је потребно растворити со. Додајте соли доста, али гледајте да не претерујете.  Прокуваном водом прелијте кромпир који сте поређали у тепсију. Додајте уље, поспите кромпир ориганом, ставите бели лук, ловор и бибер. Сок од лимуна се не додаје на почетку јер ће се од њега кромпир стврднути.

Убаците кромпир у загрејану рерну на 250 °Ц. Чим кромпир крене да румени тј. чим добије боју и испари сва вода тј. остане само уље, смањите температуру на 200°Ц и пеците све док кромпир не омекша, укупно око 50 минута, све зависи од рерне и кромпира.

Пред сам крај печења, прелијте кромпир соком од лимуна и оставите још мало да се пече. 

(Опанак)

БОНУС ВИДЕО: