Malo je biljaka koje mogu da budu toliko korisne kao bosiljak - ne samo da je dekorativan u prostoru i divno miriše, već i "tera" komarce, te ima široku primenu u kulinarstvu i narodnoj medicini. Postoji puno varijanata bosiljka, ali pošto je ovo jednogodišnja biljka, odnosno traje samo jednu sezonu, možete svake godine isprobati drugu vrstu. Bosiljku je potrebno sunce, voda i malo orezivanja kako bi listovi mogli da izrastu u punom sjaju. Evo šta sve treba da znate o nezi ove aromatične biljke.

Foto: Profimedia

 

Sadnja bosiljka u pravo doba godine je ključna za njegov rast. Kako biljka uspeva na toplim temperaturama, u bašti je posadite nakon poslednjeg prolećneg mraza. Ako uzgajate biljku iz semena u zatvorenom prostoru, uradite to šest do osam nedelja pre nego što je prebacite u baštu. Ako bosiljak planirate da gajite u kućnim uslovima, na simsu prozora ili terasi, najbolje je svakako kupiti biljku koja je već proklijala.

Foto: Jutjub printskrin/Epic Gardening

 

Da bi bosiljak dobro rastao, potrebno mu je bar šest sati sunca dnevno, pa ga uvek treba smestiti tamo gde je najsunčanije u bašti. U zatvorenom prostoru treba da bude u blizini prostor gde je dostupno puno sunčeve svetlosti.

Bosiljak u bašti treba saditi na pravilnom razmaku da bi imao zdrav rast, a smernica je da to bude na udaljenosti od 30 centimetara u baštenskoj gredici.

Pobrinite se da redovno zalivate svoj bosiljak, jer mu suvi uslovi nikako ne odgovaraju. U doba letnje žege, neophodno ga je zalivati svaki dan. Kada se listovi bosiljka opuste i "padnu" to znači da mu je neophodno zalivanje.

Bosiljku je potrebno sunce, voda i malo orezivanja kako bi listovi mogli da izrastu u punom sjaju

Bosiljak bi trebalo đubriti jednom mesečno i to specijalizovanim, kupovnim rastvorom od morskih algi koji će mu obezbediti sve makro i mikro nutrijente.

Kada cvetići počnu da rastu na vašoj biljci bosiljka ili dostigne više od 15 centimetara u visini, vreme je za orezivanje! "Orezujte ili berite bosiljak često kako biste sprečili cvetanje i sprečili stabiljku da ne postane drvenasta. Kada stabljike postanju drvenaste, bosiljak postaje gorak i prelazi svoj vrhunac. Kada se često orezuje, bosiljak može da daje stalnu zalihu listova. Najbolje je odrezati, a ne iščupati, sa stabiljke listove tako da na biljci ostanu samo dva do četiri lista", savet je stručnjaka.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".