Мало је биљака које могу да буду толико корисне као босиљак - не само да је декоративан у простору и дивно мирише, већ и "тера" комарце, те има широку примену у кулинарству и народној медицини. Постоји пуно варијаната босиљка, али пошто је ово једногодишња биљка, односно траје само једну сезону, можете сваке године испробати другу врсту. Босиљку је потребно сунце, вода и мало орезивања како би листови могли да израсту у пуном сјају. Ево шта све треба да знате о нези ове ароматичне биљке.

Фото: Профимедиа

 

Садња босиљка у право доба године је кључна за његов раст. Како биљка успева на топлим температурама, у башти је посадите након последњег пролећнег мраза. Ако узгајате биљку из семена у затвореном простору, урадите то шест до осам недеља пре него што је пребаците у башту. Ако босиљак планирате да гајите у кућним условима, на симсу прозора или тераси, најбоље је свакако купити биљку која је већ проклијала.

Фото: Јутјуб принтскрин/Epic Gardening

 

Да би босиљак добро растао, потребно му је бар шест сати сунца дневно, па га увек треба сместити тамо где је најсунчаније у башти. У затвореном простору треба да буде у близини простор где је доступно пуно сунчеве светлости.

Босиљак у башти треба садити на правилном размаку да би имао здрав раст, а смерница је да то буде на удаљености од 30 центиметара у баштенској гредици.

Побрините се да редовно заливате свој босиљак, јер му суви услови никако не одговарају. У доба летње жеге, неопходно га је заливати сваки дан. Када се листови босиљка опусте и "падну" то значи да му је неопходно заливање.

Босиљку је потребно сунце, вода и мало орезивања како би листови могли да израсту у пуном сјају

Босиљак би требало ђубрити једном месечно и то специјализованим, куповним раствором од морских алги који ће му обезбедити све макро и микро нутријенте.

Када цветићи почну да расту на вашој биљци босиљка или достигне више од 15 центиметара у висини, време је за орезивање! "Орезујте или берите босиљак често како бисте спречили цветање и спречили стабиљку да не постане дрвенаста. Када стабљике постању дрвенасте, босиљак постаје горак и прелази свој врхунац. Када се често орезује, босиљак може да даје сталну залиху листова. Најбоље је одрезати, а не ишчупати, са стабиљке листове тако да на биљци остану само два до четири листа", савет је стручњака.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".