Iza kuvara Ivana Ružina je niz godina iskustva u kuhinji u Srbiji i inostranstvu. On je za Nportal.rs otkrio kako izgleda proces spremanja hrane za veću proslavu, svadbe, krštenja i slave.
Koliko imate zaposlenih ljudi u objektu?
- Naša ketering firma posluje kao porodična. Ona broji od troje zaposlenih pa do desetak ljudi sve u zavisnosti koliko posla ima i koji je broj ljudi potreban da se posao završi. Broj ljudi zavisi od toga koji je posao u pitanju. Postoje mogućnosti dočeka svatova što je trenutno najaktuelnije kod nas pa do krštenja, prvih rođendana, pedesetog rođendana, svadbi i raznih vrsta proslava.
Neki domaćini zahtevaju kompletnu organizaciju od kuhinje do usluge sa konobarima i šankerima. Sve u svemu najviše zavisi ko šta pravi i ko šta želi,a mi smo tu da ispunjavamo svaku želju.
Koju je proslavu bilo najzahtevnije organizovati?
Pročitajte još
Kada ste odlučili da se bavite keteringom i koliko je taj posao zahtevan?
- Odlučivanje za ketering je krenulo pre korone, ali nije to bilo toliko ozbiljno tako da korona na nas nije uticala značajno.
Pre nekih godinu i po dana ja se odlučujem da krenem u kolo keteringa. Na početku sam imao dosta svoje kuhinjske opreme dok šatore, stolove ,stolice i ostalu opremu nismo imali i zato sam se odlucio da sve to uključim u viši nivo i naravno kupio sam sve što je potrebno za jedan ozbiljan ketering.
Radim kao kuvar već 11 godina i nosim mnogo iskustva sa sobom i zašto ne bih to iskoristio i pokazao svoje umeće.
Posao je veoma zahtevan i traži dosta pažnje i posvećenosti koju ja dajem maksimalno. Non stop se nešto novo ubacuje i svakim danom se sve više i više uči.
Iskustvo iz inostranstva?
- Moje iskustvo iz inostranstva je veoma bogato. Prvi put sam 2016. godine otišao na Maltu i kao svaki početnik krenuo od salata pa dalje napredovao do vođe smene. Nakon nekog vremena sam se vratio za Srbiju i posle 3 meseca otišao u Nemačku u grad Lignen gde sam radio u Balkansko-internacionalnom restoranu Julička. Tu zam odmahh došao kao vođa smene tik uz vlasnika koji je bio vrhunski poznavalac ugostiteljstva. Svakim danom se učilo nešto novo što je za mene bilo presudno i odvažno. Nakon provedena 3 meseca dolazim opet za Srbiju i odmah nakon toga 2017 odlazim u Kanadu u Toronto. U Torontu sam bio šef u najpoznatijem balkanskom restoranu Zam.
U Zamu sam proveo godinu dana. Za tih godinu dana bilo je i teških i loših trenutaka, ali najbitnije je bilo da sam imao odrešene ruke i da sam mogao da radim rasterećeno. Mnogo je lep osećaj kada našu tradicionalnu kuhinju možes da preneseš u tuđinu našim ljudima koji se oduševljavaju svakom novom našem jelu. Kad sam se vratio iz Kanade 2018 godine dobijao sam razne ponude kako od preko okeanskih i rečnih brodova tako i do zvanja jedne agencije iz Crne Gore da idem u Abu Dabi u hotelski restoran. Posle svih ovih godina odlučio sam da ipak ostanem u Srbiji i započnem neki svoj bizniz.
Koliko dana unapred se priprema hrana za proslavu?
Koliko ima posla u letnjem periodu, a koliko u zimskom?
- Naše iskustvo nam kaže da više posla ima u letnjem periodu, ali ne možemo reći da i u zimskom periodu ima nešto manje posla ali razlika je minimalna. U letnjem periodu imamo kao što smo rekli više venčanja, krštenja i proslava na otvorenom što odmah povlači više posla ali i više vrućine i kuvanja. Većina ljudi zahteva i traži da im se sve donese na gotovo jednostavno ljudi ne žele da se kuvaju i da sami kuvaju tj. spremaju. Letnja sezona kod nas kreće od polovine aprila kada se završi post i traje do oktobra meseca i to bez prestanka. LJudi ako reše da prave slavlje na otvorenom po šatorima i pagodama ništa ih u tome ne sprečava ne biraju način da to dobiju.
Zimski period podrazumeva period kada kreću slave, Nova godina i praznici. Nama je od oktobra meseca pa do marta obično da kažemo slavski period gde nam ze dešavalo da ljudima u danu spremamo po 4 slave.
Prošle sezone nam se dešavalo da u novembru imamo svadbe i da vreme posluži kao da je leto. Sve u svemu nema nekog pravila. Mi koliko ozbiljno i posvećeno radimo ovaj posao nemamo prelaz bukvalno da li ima posla više leti ili zimi nego je posao konstantan..