Иза кувара Ивана Ружина је низ година искуства у кухињи у Србији и иностранству. Он је за Нпортал.рс открио како изгледа процес спремања хране за већу прославу, свадбе, крштења и славе. 

Колико имате запослених људи у објекту?

- Наша кетеринг фирма послује као породична. Она броји од троје запослених па до десетак људи све у зависности колико посла има и који је број људи потребан да се посао заврши. Број људи зависи од тога који је посао у питању. Постоје могућности дочека сватова што је тренутно најактуелније код нас па до крштења, првих рођендана, педесетог рођендана, свадби и разних врста прослава.
Неки домаћини захтевају комплетну организацију од кухиње до услуге са конобарима и шанкерима. Све у свему највише зависи ко шта прави и ко шта жели,а ми смо ту да испуњавамо сваку жељу.

Коју је прославу било најзахтевније организовати?


- Доста прослава је било захтевно организовати па тако на пример била је једна прослава пре неких 30-так дана где су домаћини правили славље чак 2 дана. Првог дана је било организовано дочекивање сватова под нашом белом шатром под коју може да се смести 100 особа. Док је другог дана било организовано седење и послужење за 90 особа. Свака прослава носи своју организацију од монтирања шатора, довожење инвентара (столица, столова, прибора комплетног) па до постављања барских столова, седећих места, организовања имповизаног шанка па до довожења хладњаче за све то. Ја као неко ко нема неку трему и страх све то носим некако лагано у том послу зато што тај посао кулинарства, а сада и организације славља обожавам. Све у свему потребано је доста воље, жеље и залагања.

Фото: Приватна архива

 

Када сте одлучили да се бавите кетерингом и колико је тај посао захтеван? 


- Одлучивање за кетеринг је кренуло пре короне, али није то било  толико озбиљно тако да корона на нас није утицала значајно.
Пре неких годину и по дана ја се одлучујем да кренем у коло кетеринга. На почетку сам имао доста своје кухињске опреме док шаторе, столове ,столице и осталу опрему нисмо имали и зато сам се одлуцио да све то укључим у виши ниво и наравно купио сам све што је потребно за један озбиљан кетеринг.
Радим као кувар већ 11 година и носим много искуства са собом и зашто не бих то искористио и показао своје умеће.
Посао је веома захтеван и тражи доста пажње и посвећености коју ја дајем максимално. Нон стоп се нешто ново убацује и сваким даном се све више и више учи.

 Искуство из иностранства? 


- Моје искуство из иностранства је веома богато. Први пут сам 2016. године отишао на Малту и као сваки почетник кренуо од салата па даље напредовао до вође смене. Након неког времена сам се вратио за Србију и после 3 месеца отишао у Немачку у град Лигнен где сам радио у Балканско-интернационалном ресторану Јуличка. Ту зам одмахх дошао као вођа смене тик уз власника који је био врхунски познавалац угоститељства. Сваким даном се учило нешто ново што је за мене било пресудно и одважно. Након проведена 3 месеца долазим опет за Србију и одмах након тога 2017 одлазим у Канаду у Торонто. У Торонту сам био шеф у најпознатијем балканском ресторану Зам. 
У Заму сам провео годину дана. За тих годину дана било је и тешких и лоших тренутака, али најбитније је било да сам имао одрешене руке и да сам могао да радим растерећено. Много је леп осећај када нашу традиционалну кухињу можес да пренесеш у туђину нашим људима који се одушевљавају сваком новом нашем јелу. Кад сам се вратио из Канаде 2018 године добијао сам разне понуде како од преко океанских и речних  бродова тако и до звања једне агенције из Црне Горе да идем у Абу Даби у хотелски ресторан. После свих ових година одлучио сам да ипак останем у Србији и започнем неки свој бизниз.

Фото: Приватна архива

 

Колико дана унапред се припрема храна за прославу?


- Храна као храна захтева много пажње и прецизности. Ми практикујемо да припрему хране радимо искључиво тог дана када имамо кетеринг. То значи да је устајање у 2 после поноћи постало нешто нормално за нас. Мени се дешавало да кренем у 22 часа да припремам храну и да до ујутру не спавам како бих све стигао да припремим и да би било свеже. Ташта која је део колектива и која нам дође као мајстор за пецива не препушта ништа случају она такође рано устаје меси да тесто изгледа свеже и укусно. Сву ту храну треба прво спремити па онда иде фаза слагања где сам ја главни за то и могу вам рећи док не кренем да слажем ја немам неку идеју како ће то изгледати, али зато када се крене са слагањем све испада сјајно и чаробно. Када се сва храна сложи и припреми иде стрецовање а након тога паковање и транспортовање до места догађаја. 

Фото: Приватна архива

 

Колико има посла у летњем периоду, а колико у зимском? 


- Наше искуство нам каже да више посла има у летњем периоду, али не можемо рећи да и у зимском периоду има нешто мање посла али разлика је минимална. У летњем периоду имамо као што смо рекли више венчања, крштења и прослава на отвореном што одмах повлачи више посла али и више врућине и кувања. Већина људи захтева и тражи да им се све донесе на готово једноставно људи не желе да се кувају и да сами кувају тј. спремају. Летња сезона код нас креће од половине априла када се заврши пост и траје до октобра месеца и то без престанка. Људи ако реше да праве славље на отвореном по шаторима и пагодама ништа их у томе не спречава не бирају начин да то добију.
Зимски период подразумева период када крећу славе,  Нова година и празници. Нама је од октобра месеца па до марта обично да кажемо славски период где нам зе дешавало да људима у дану спремамо по 4 славе. 
Прошле сезоне нам се дешавало да у новембру имамо свадбе и да време послужи као да је лето. Све у свему нема неког правила. Ми колико озбиљно и посвећено радимо овај посао немамо прелаз буквално да ли има посла више лети или зими него је посао константан..

 

БОНУС ВИДЕО: