Trik koji je osmislio pomogao mu je u odabiru kandidata, a nije povezan sa znanjem i sposobnošću, već o tome da li bi se osoba uklopila u kolektiv.

- Kad bi neko kod mene došao na razgovor za posao, uvek bih mu pokazao kancelariju i doveo ga do jedne od kuhinja. Nekako bi uvek iz kuhinje ta osoba izašla sa pićem - započeo je bivši direktor u svom podkastu.

- Nakon što prihvati piće, kandidat se vraća na mesto intervjua. Tokom intervjua, kandidat će postupno ispati svoje piće, sve do kraja intervjua. Na kraju razgovora posmatrao sam šta će kandidat učiniti sa svojom šoljom - rekao je.

Foto: Profimedia

 

 

Ajnes je objasnio da na kraju ovih intervjua jedna stvar o kojoj uvek razmišlja jeste: "Želi li ta osoba koja je došla na razgovor da odnese tu praznu šolju ili čašu natrag u kuhinju?" Odgovor na ovo u potpunosti se temelji na kandidatovim postupcima, koji takođe umnogome određuju veruje li Ajnes da je ta osoba prava osoba za posao.

- Možete razviti veštine, možete steći znanje i iskustvo, ali sve se zapravo svodi na stav, a stav o kojem govorimo je koncept "operi svoju šoljicu kafe". Stvarno želite da budete sigurni da imate ljude koji imaju pravi osećaj odgovornosti za svoje postupke, poštovanje prema drugima i timski rad u kolektivu.

Ajnesa je obradovala činjenica da samo 10-ak posto kandidata nije prošlo njegov test sa šoljicom.

BONUS VIDEO: