Duguljasto telo, nalik na zmijsko možda i nije toliko preplašilo one koji su ga našli koliko sitni, oštri zubi. Ubrzo je u komentarima na društvenim mrežama otkriveno da je reč o murini.

- Nas su plašili kao male, ne idite na lukobran, ima murine - navodi se u jednom komentaru.

- Jela sam je, odlična je. Ne može iz mora da bude zmaj nego murina - kaže jedna Mirjana.

U Jadranu inače žive tri vrste murina: murina žutošarka, šiljatozuba murina i murina crnka.

Najrasprostranjenija je murina žutošarka, koja može porasti do metar i po u dužinu i 6.5 kg težine. Često boravi u priobalnoj zoni, ali može se spustiti do 800 m dubine.

Ukus murine se visoko ceni. Neki izvori ukazuju na to, da su drevni Rimljani meso murina smatrali delikatesom i čak su se naučili da ih uzgajaju u ribnjacima.

Sve tri vrste murina, koje žive u Jadranu, su određena opasnost za ribolovce i podvodne lovce. Oko svog staništa, a takođe i kada je izvuku iz vode, murina može da napadne lovca, koji je uznemirio i da ga bolno ujede i nanese bolne prodorne rane, koje su opasne zbog mikroflore i toksina, koji se nalaze u ustina i na zubima murine.

Toksini mogu da inficiraju ranu i u izuzetnim slučajevima, da dovedu do trovanja krvi. Pod vodom murine u apsolutnoj većini slučajeva ipak biraju povlačenje u odnosu na agresiju prema čoveku.

BONUS VIDEO: