Дугуљасто тело, налик на змијско можда и није толико преплашило оне који су га нашли колико ситни, оштри зуби. Убрзо је у коментарима на друштвеним мрежама откривено да је реч о мурини.

- Нас су плашили као мале, не идите на лукобран, има мурине - наводи се у једном коментару.

- Јела сам је, одлична је. Не може из мора да буде змај него мурина - каже једна Мирјана.

У Јадрану иначе живе три врсте мурина: мурина жутошарка, шиљатозуба мурина и мурина црнка.

Најраспрострањенија је мурина жутошарка, која може порасти до метар и по у дужину и 6.5 кг тежине. Често борави у приобалној зони, али може се спустити до 800 м дубине.

Укус мурине се високо цени. Неки извори указују на то, да су древни Римљани месо мурина сматрали деликатесом и чак су се научили да их узгајају у рибњацима.

Све три врсте мурина, које живе у Јадрану, су одређена опасност за риболовце и подводне ловце. Око свог станишта, а такође и када је извуку из воде, мурина може да нападне ловца, који је узнемирио и да га болно уједе и нанесе болне продорне ране, које су опасне због микрофлоре и токсина, који се налазе у устина и на зубима мурине.

Токсини могу да инфицирају рану и у изузетним случајевима, да доведу до тровања крви. Под водом мурине у апсолутној већини случајева ипак бирају повлачење у односу на агресију према човеку.

БОНУС ВИДЕО: