Kanađani su slavili rezultatom 127:118 i ovom pobedom su osvojili bronzanu medalju na Mundobasketu.

Viđeno je pregršt lepih poteza, kao i ogroman broj poena. 

Prava drama odigrala se samo sekund pre kraja regularnog dela. Pri rezultatu 111-108 za Kanadu, Mikel Bridžis je imao dva slobodna bacanja. Košarkaš Bruklina je prvo pogodio, a onda je drugo namerno promašio.

Nakon uhvaćenog odbitka lopta je došla do Bridžisa koji je pogodio trojku, a sat se zaustavio na 0.6 sekundi do kraja. Kanada nije uspela da realizuje poslednji napad te se otišlo u produžetke.

U dodatnih pet minuta utakmice bolje su se snašli Kanađani te su na kraju i slavili u ovom meču.

Foto: Tanjug/AP

 

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Dilon Bruks koji je dao 39 poena (7/8 za tri poena), a pratio ga je raspoloženi Šaj Gildžus-Aleksander sa 31 ubačenim košem, 12 asistencija i 6 uhvaćenih skokova.

Ovo je najveći uspeh selekcije Kanade, budući da do sada nisu osvojili medalju ni na jednom svetskom prvenstvu. Dosadašnji najveći uspeh bio je osvojeno sedmo mesto, a to se događalo dva puta - na prvenstvu sveta 1978, kao i 1982. godine.

 

 

Sa druge strane, Amerikanci, osvajači čak 12 medalja na svetskim prvenstvima, neočekivano su podbacili. Pre početka turnira u Manili važili su za glavne kandidate za zlato, ali ostaju bez ičega. Ovo je veliki udarac za američku košarku. 

Reprezentacija SAD do sada ima 12 osvojenih medalja - 5 zlatnih, 3 srebrna i 4 bronzana odličja.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Naredna prilika za medalju ih čeka sledeće godine na Olimpijskim igrama u Parizu.

Podsetimo, finalni meč Svetskog prvenstva u košarci u kojem se sastaju reprezentacije Srbije i Nemačke je na programu od 14.40 časova po našem vremenu.

BONUS VIDEO:

PEŠIĆ IZ MANILE: Finale Srbija - Nemačka mnogi nisu očekivali

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".