Na veliku žalost, glumica Olivera Marković napustila nas je tužnog 2. jula 2011. godine u Beogradu. Dan danas se ponavljaju replike iz filmova i serija u kojima je ona igrala. 

Posle njene smrti, glumičin sin, reditelj i dramski pisac Goran Marković, majčine lične stvari poverio je kustosu Muzeja Narodnog pozorišta. U tm stvarima bile su naizgled obični predmeti – kutija za nakit, vizit-karta, veštačke trepavice… mada, jedan neobičan papir  privukao je pažnju – umrlica Žanke Stokić.

Foto: jutube/printskrin

 

Tada je Marković je otkrio da je Olivera umrlicu "skinula sa jednog drveta" neposredno nakon sahrane starije koleginice 1947. godine. Reč je bila očigledno o parčetu papira koji joj je mnogo značio jer ju je čuvala više od 6 decenija, tj. do kraja života.

Veruje se da je mlada Olivera koja je, tek ušla u bračne vode sa kolegom Radetom Markovićem, divila velikoj Žanki Stokić, zvezdi narodnog pozorišta i prvoj "Gospođi ministarki". Godinama kasnije, i Olivera Marković će se okušati u istoj ulozi.

Pretpostavlja se da je Oliveru bolela nepravsa koju je doživela Žanka.  Žanka je, pod optužbama da je sarađivala sa okupatorima, izvedena pred Sud za suđenje zločina i prestupa protiv nacionalne časti 3. februara 1945. godine. Posle dužeg većanja, osuđena je na osam godina gubitka nacionalne časti. Nije imala branioca, a kazna je bila i društvenokoristan rad. Određeno joj je da čisti ulice.

(Informer)

BONUS VIDEO: