На велику жалост, глумица Оливера Марковић напустила нас је тужног 2. јула 2011. године у Београду. Дан данас се понављају реплике из филмова и серија у којима је она играла. 

После њене смрти, глумичин син, редитељ и драмски писац Горан Марковић, мајчине личне ствари поверио је кустосу Музеја Народног позоришта. У тм стварима биле су наизглед обични предмети – кутија за накит, визит-карта, вештачке трепавице… мада, један необичан папир  привукао је пажњу – умрлица Жанке Стокић.

Фото: јутубе/принтскрин

 

Тада је Марковић је открио да је Оливера умрлицу "скинула са једног дрвета" непосредно након сахране старије колегинице 1947. године. Реч је била очигледно о парчету папира који јој је много значио јер ју је чувала више од 6 деценија, тј. до краја живота.

Верује се да је млада Оливера која је, тек ушла у брачне воде са колегом Радетом Марковићем, дивила великој Жанки Стокић, звезди народног позоришта и првој "Госпођи министарки". Годинама касније, и Оливера Марковић ће се окушати у истој улози.

Претпоставља се да је Оливеру болела неправса коју је доживела Жанка.  Жанка је, под оптужбама да је сарађивала са окупаторима, изведена пред Суд за суђење злочина и преступа против националне части 3. фебруара 1945. године. После дужег већања, осуђена је на осам година губитка националне части. Није имала браниоца, а казна је била и друштвенокористан рад. Одређено јој је да чисти улице.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО: