Borisav Bora Đorđević, još poznatiji kao Bora Čorba, čuveni je srpski rok muzičar i pesnik, a njegove hitove slušaju i stari i mladi. Bio je član brojnih čačanskih i beogradskih pop i rok grupa tokom 1970-ih kao što su Zajedno, Suncokret i Rani mraz (sa Đorđem Balaševićem), a onda je osnovao sada već kultni bend "Riblja čorba".

Foto: P. Milošević

 

U Beogradu je upisao V beogradsku gimnaziju, potom i Pravni fakultet. Nakon dve godine je shvatio da ta profesija nije za njega, pa je pokušao da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Pošto nije primljen na glumu, upisao je pozorišnu organizaciju na FDU. Od tada je apsolvent.

Osnovao je 1978. grupu Riblja čorba, koja je postala vrlo popularna tokom sledećih nekoliko meseci. Popularnost grupe se takođe počela manifestovati u Borinom alkoholizmu, što je, zajedno sa provokativnim društveno-orijentisanim pesmama, prouzrokovalo da on postane jedan od najkontroverznijih muzičara u Jugoslaviji.

Međutim, decenijama uspešno krije svoj privatni život, te brojni detalji ni danas nisu poznati. Ali, čuvena pevačica Bilja Krstić je u jednom intervuju otkrila neverovatnu informaciju.

- Da vam otkrijem jednu tajnu, možda i ne znate. Bora i ja smo rođaci. Mi smo brat i sestra. Prema tome, i po toj liniji navijam, a i po onoj drugarskoj - rekla je Bilja gostujući na jednom Borinom koncertu.

Foto: V. Danilov

 

Ona se osvrnula i na to da njihovo prijateljstvo traje još od 1975. dok su bili članovi grupe "Suncokret".

Bora Đorđević i Bilja Krstić su snimili i nekoliko dueta, te je tako Bilja gostovala u uvodnom delu pesme "Mobilni" iz 2004. a pre ove pesme su snimili zanimljiv duet Vojno lice.

Bilja je završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje u MŠ “Dr Vojislav Vučković”. U Beogradu upisala i završila Fakultet muzičke umetnosti.

Na domaćoj pop sceni Bilja Krstić je prisutna dugi niz godina. Posle grupa Suncokret i Rani mraz započinje solo karijeru i izdaje tri albuma pop orijentacije.

Uporedo sa karijerom pop pevačice Biljana sledi svoje najdublje afinitete i više godina strpljivo prikuplja autentične audio i notne zapise izvorne muzike.

Takođe, dugo nije bilo poznato u javnosti da je njegov dalji rođak Peca Popović, novinar i publicista, a posle je sve iznenadilo to da su Bora i Biljana Krstić brat i sestra.

Stil

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".