Često smo mogli videti prilikom kupovine i pripreme pirinča u pakovanju sitne nečistoće, dok u nekim pakovanjima toga nije bilo, pirinač je bio beo. 

Jedan deo ljudi smatra da pirinač treba prati pre kuvanja da bi se očistile nečistoće, dok drugi ne peru zbog toga što ne žele da im jelo bude gumasto i lepljivo. Tvrde da osim što voda otklanja nečistoće, otklanja i ukus pirinča. 

Foto: Profimedia

 

 

Ne perite pirinač

Kulinarski znalci tvrde da se pirinač ne sme prati kada planirate da kuvate rižoto, jer ćete isprati škrob koja daje kremastu strukturu jelu. 

Perete pirinač 

Ukoliko je pirinač u rinfuzi, savetuje se da se opere ili primetite da je pirinač izrazito beo. Dešava se da se pirinač ponekad u proizvodnji meša sa pirinčanim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što belji. 

Foto: Profimedia

 

Dovoljno je pirinač oprati jednom ili dvaput pre kuvanja. Voda u kojoj se kuvao pirinač nikada neće biti skroz čista.

(Punkufer)

BONUS VIDEO: