Често смо могли видети приликом куповине и припреме пиринча у паковању ситне нечистоће, док у неким паковањима тога није било, пиринач је био бео.
Један део људи сматра да пиринач треба прати пре кувања да би се очистиле нечистоће, док други не перу због тога што не желе да им јело буде гумасто и лепљиво. Тврде да осим што вода отклања нечистоће, отклања и укус пиринча.
Не перите пиринач
Кулинарски зналци тврде да се пиринач не сме прати када планирате да кувате рижото, јер ћете испрати шкроб која даје кремасту структуру јелу.
Перете пиринач
Уколико је пиринач у ринфузи, саветује се да се опере или приметите да је пиринач изразито бео. Дешава се да се пиринач понекад у производњи меша са пиринчаним брашном, глукозом или сличним додацима како би производ био што бељи.
Довољно је пиринач опрати једном или двапут пре кувања. Вода у којој се кувао пиринач никада неће бити скроз чиста.
(Пункуфер)
БОНУС ВИДЕО: