Zlata Petković je 1971. godine proglašena za mis Jugoslavije, a u Tokiju iste godine dobila je titulu mis fotogeničnosti sveta. Televizijska publika je najviše pamti po ulozi Marije u TV seriji "Povratak otpisanih".

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Bila je jedno od omiljenih TV lica, a pošto je pripadala prvoj postavi zabavljača, nastupala je i za Josipa Broza Tita, što je u to vreme bila velika privilegija. Početkom osamdesetih sa Predragom - Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem vodila je tada najpopularniji šou Folk parada, piše Puls.

Foto: V.Danilov

 

 

Poslednje tri decenije najviše je radila u pozorištu, svom matičnom Jugoslovenskom dramskom, i drugima, što joj je uvek i bila želja. Neretko je odbijala uloge zbog čega su mnogi mislili da se povukla iz sveta glume, a njene poslednje role bile su u serijama "LJubav i mržnja", "Selo gori a baba se češlja" i u predstavi "Život u tesnim cipelama" Dušana Kovačevića u Zvezdara teatru.

Srpskoj glumici, manekenki i televizijskoj voditeljki u Svrljigu je napravljen spomenik u parku u centru grada.

Zlata je, inače, kao 19-godišnjakinja na svet donela prvog sina Gvozdena, a o prvom braku i starijem detetu nikada nije govorila javno jer se nisu bavili javnim poslom.

Poznato je da je potom sa Sanjom Ilićem dobila sina Andreja, koji jeste dugo u javnosti, budući da je nasledio tatin dar za muziku.

 

 

On se bavi pevanjem, komponovanjem, pisanjem tekstova i muzičkom produkcijom, a uprkos tome ni on nije sklon izlaganju privatnog života.

Sanja Ilić , Zlatim suprug, u jednom od svojih intervjua je istkao da je njegova ljubav trajala decenijama, ali da ipak nikad nije uspeo da joj kaže koliko je voleo svoju suprugu.

- Za ljubav sa Zlatom krivac je jedna dečja priredba. LJubav je trajala 30 godina. Otišla je kako je otišla… Nije moralo tako da desi… Nisam stigao ni da joj kažem koliko je volim. Pala je samo i otišla u bolnicu. Lekari su je držali u veštačkoj komi, ali joj nije bilo spasa, rekao je Sanja jednom prilikom

BONUS VIDEO: