Donosimo vam najbolji recept za bajaderu koja se topi u ustima, a ukus je prava fantazija.
Sastojci:
- 200 ml vod
- 250 g margarina
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 400 g mlevenog keksa
- 300 g mlevenih oraha
- 100 g čokolade za kuvanje
Glazura:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 6 žlica ulja
Priprema:
U posudu na šporetu sipati vodu, te dodati margarin narezan na manje komade, šećer i vanilin šećer.
U veliku posudu sipati mleveni keks i mlevene orahe, pa ih izmešati.
Napraviti u njima malu rupu, te u nju sipati otopljene sastojke.
Varjačom sve dobro izmešati da se dobije fina ujednačena smesa.
Pomoću vage (ili odokativno) podeliti smesu na dva jednaka dela.
Istopiti čokoladu za kuvanje i sipati u jednu polovinu smese.
I tu smesu izmešati pomoću varjače da postane jednolična.
Pleh dimenzija 35×20 centimetara namazati uljem.
Na dno prvo staviti čokoladni (tamniji) sloj te ga gladilicom dobro izravnati.
Nanijeti svetli sloj na tamni i oprezno ga rasporediti i zagladiti.
Za glazuru na pari otopiti čokoladu za kuvanje s uljem i sipati po svetlom sloju.
Ovo je potpuno tekuće pa se ne morate bojati da ste nešto napravili pogrešno.
Kolač ide na hlađenje u frižider preko noći pre rezanja i posluživanja.
Rezati na pravokutnike prema želji.
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".