Možda vam se nekada učinilo da vaš ljubimac previše drema i spava ali kako objašnjava Ketrin DŽorž koja je stručnjak za dobrobit životinja, njima i jeste potrebno puno sna jer im to pomaže da obnove i jačaju imunitet jer se tokom sna popravljaju oštećene ćelije u organizmu, prenosi BestLife.

Foto: Profimedia

 

Bez obzira da li se radi o vašem kućnom ljubimcu ili psu koji drema u parku, buđenje usnulih pasa može prouzrokovati ozbiljne probleme, tvrde veterinari. Psi u proseku provode oko pola dana spavajući, a samo 20 odsto dana su aktivni. Ti brojevi naravno variraju kada je reč o štencima, starijim psima i velikim pasminama.

Psi imaju slične cikluse spavanja kao i ljudi pa tako i oni ulaze u REM fazu koja se smatra ciklusom najdubljeg sna i to je takođe faza u kojoj sanjaju.

Kada padnu u san, psima je potrebno oko 10 minuta za prelaz iz spore faze, tokom koje se disanje usporava, krvni pritisak pada, a otkucaji srca usporavaju, u REM fazu.

U REM fazi njihove oči se pomeraju ispod spuštenih kapaka i njihovo telo može reagovati na snove. U toj fazi pseće noge, rep ili čak uši će se možda trzati.

Budući da su u tako dubokom snu, nipošto ne bit trebalo da ih preplašite ili budite jer nakon toga mogu biti dezorijentisani, mogu početi da skaču, grebu ili čak grizu, objasnila je DŽordž.

Veterinar Mondrijan Kontreras takođe navodi da postoje i drugi razlozi zašto nikada ne bi trebalo da budite psa koji je zaspao.

„Postoje i medicinska stanja kao što su gubitak sluha, artritis i povrede leđa zbog kojih psi mogu biti reaktivniji ako se naglo probude. Ova intenzivna reakcija može dovesti do toga da se povrede ili ih iznenadna povećana fizička nelagoda može naterati da instinktivno puknu ili zareže“, rekao je.

Stil

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".