Zbog centralnog grejanja ili grejalica na struju vazduh u domovima postaje izuzetno suv u toku hladnijeg perioda. Zbog toga, neretko se dešava da sobne biljke venu. Razlog je i nedostatak sunca.

Stoga, donosimo vam savete pomoću kojih ćete zaštiti svoje biljke, kako bi ostale zdrave sve do proleća.

Sobno i saksijsko cveće ne bi trebalo da držite na suviše hladnom, ali ni na previše toplom mestu. Idealna sobna temperatura trebalo bi da se kreće između 15 i 20 stepeni.

Foto: Profimedia

 

Ako ste sobnim biljkama obezbedili ovu temperaturu, vreme je da prestanete da prehranjujete većinu biljki. Ovo ne važi za sobno bilje, koje tek treba da procveta, poput ciklame.

Saksijskom bilju obavezno i redovno sklanjajte suve listove i uvele izdanke, kako bi biljka mogla nesmetano da raste i razvija se.

Takođe, trebalo bi da izbegavate da držite cveće na mestima gde ima promaje. Ovo važi i kada provetravate sobe. Cveće traži svetlost, pa saksije držite blizu prozora, ali nikako preblizu radijatora.

Foto: Profimedia

 

Većinu sobnog bilja zimi ne treba često zalivati. Čak i kada se zaliva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suva. Imajte na umu, sobno bilje bolje podnosi suvu zemlju nego natapanje vodom.

S druge strane, sobno bilje koje cveta zimi trebalo bi zalivati na svaka dva do tri dana. Takođe, dobro bi bilo brisati prašinu sa listova vlažnom krpom.

(Agroklub)

BONUS VIDEO: