Због централног грејања или грејалица на струју ваздух у домовима постаје изузетно сув у току хладнијег периода. Због тога, неретко се дешава да собне биљке вену. Разлог је и недостатак сунца.

Стога, доносимо вам савете помоћу којих ћете заштити своје биљке, како би остале здраве све до пролећа.

Собно и саксијско цвеће не би требало да држите на сувише хладном, али ни на превише топлом месту. Идеална собна температура требало би да се креће између 15 и 20 степени.

Фото: Профимедиа

 

Ако сте собним биљкама обезбедили ову температуру, време је да престанете да прехрањујете већину биљки. Ово не важи за собно биље, које тек треба да процвета, попут цикламе.

Саксијском биљу обавезно и редовно склањајте суве листове и увеле изданке, како би биљка могла несметано да расте и развија се.

Такође, требало би да избегавате да држите цвеће на местима где има промаје. Ово важи и када проветравате собе. Цвеће тражи светлост, па саксије држите близу прозора, али никако преблизу радијатора.

Фото: Профимедиа

 

Већину собног биља зими не треба често заливати. Чак и када се залива свакодневно, треба ставити воде тек толико да земља не буде сасвим сува. Имајте на уму, собно биље боље подноси суву земљу него натапање водом.

С друге стране, собно биље које цвета зими требало би заливати на свака два до три дана. Такође, добро би било брисати прашину са листова влажном крпом.

(Агроклуб)

БОНУС ВИДЕО: