Dobrivoje Antonijević (88) iz svilajnačkog sela Roćevac ostao je da živi sam - sam brine o domaćinstvu, sam gaji živinu i tovljenike, sam održava dvorište, sam obrađuje četiri hektara zemlje...

Dobrivoje je uredan i vredan domaćin koji voli da sve isplanira. Sam je isplanirao čak i svoj kraj, pa je 2019. godine, samom sebi podigao nadgrobni spomenik sa preciznim datumom svoje smrti.

Sad se i sam šali na svoj račun i na račun svog kraja...

On se šali a kamenorezac se čudi pa veli... Imao sam razne slučajeve ali ovako nešto još nisam imao... A bavi se tim poslom skoro 30 godina...

- Planirao sam život do 2030. godine a da li će da mi se ispuni želja, to ne znam - kaže deka Dobrivoje koji je rođen 1935. godine.

- Kamenorezac se malo začudio, kaže nije imao taki slučaj da je čovek sam sebi odredio kad će da umre - kaže Dobrivoje koji radi sve po kući i oko kuće kao da mu je pedesetak.

Vozi traktor, neguje cveće, a kad ujutru ustane prvo u štalu, kod svinja i živine.

A u kući, sve pod konac - kaže ne može ujutru kafu da popije a da krevet nije namešten onako po vojnički.

Veli i da kogod na groblje dođe ne može čudom da se načudi. Spomenik redovno obilazi, plevi buduće konačište posuto sitnim šljunkom, a na crnom granitu dominira ne jedna jedina porculanska, nego galerija njegovih najlepših fotografija iz raznih perioda života.

Na jednoj je kicoški doteran u mantilu, sa elegantnim šeširom - cela figura.

(Kurir/TV Centar Svilajnac)

BONUS VIDEO: