Veliki naučnik iza sebe je ostavio ogroman broj otkrića koja su unapredila savremeni život, i još više teorija, koje bi u budućnosti mogle u potpunosti da promene svet. Iako mnogi znaju Tesline uspehe i ponosni su na njegovo srpsko poreklo, mali broj ljudi zna detalje iz njegovog ranog života i kako je on postao to što je postao.

Detinjstvo

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u mestu Smiljan. NJegov otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik i talentovani pisac, a veruje se da je Nikola od majke Georgine nasledio ljubav prema istraživanju. U njihovoj porodici bilo je petoro dece. Nikola je imao starijeg brata Daneta, kao i sestre Angelinu i Milku, a najmlađe dete bila je devojčica Marica.

Odnos između starijeg i mlađeg brata bio je komplikovan. Nikola Tesla danas je poznat kao jedan od najvećih genijalaca svih vremena, ali njihova porodica verovala je da je Dane inteligentniji i sposobniji, te da je predodređen za velika dela. Ipak, Dane je tragično poginuo kada je Nikola imao 5 godina.

Foto: Profimedia

 

Istraživačima Tesline autobiografije, "Moji izumi - autobiografija Nikole Tesle", palo je u oči da on više puta podvlači da je imao izvanredno nadarenog brata „jednim od retkih fenomena duševne sposobnosti koji ni biološka istraživanja nisu uspela objasniti“, kao i Teslin komentar:

- Sećanje na sposobnost mog brata učinilo je svaki moj napor beznačajnim.

Izgleda da je činjenica, koju sam Tesla podvlači, da je do smrti brata „rastao sam sa malo poverenja u sebe“.

Postoje dve verzije uzroka tragične pogibije Teslinog brata, pisao je Vladeta Jerotić u svom tekstu "Nikola Tesla - Psihološki portret".

Jedna, čini se verovatnija, govori o prekrasnom arapskom konju koji je jednom spasao život Teslinom ocu Milutinu, a onda – kakva kob! – usmrtio njegovog sina Daneta.

Foto: Arhiv Novosti

 

Po drugoj priči, Dane je pao sa tavanskih stepenica sa kojih ga je gurnuo Nikola, koji je zbog toga, naravno, dugo godina nosio osećanje krivice, ružno sanjao i imao halucinacije, sećajući se bratovljeve smrti.

Vladeta Jerotić, veliki srpksi neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof, književnik, o tome je govorio u jednom svom tekstu koji je objavio na portalu P.U.L.S.E. , gde je analizirao Teslinu ličnost:

- Osećanje krivice, ako je nje uopšte bilo u Tesle – jer se Nikola mogao samo nalaziti pored brata Daneta na stepenicama – mogla je prouzrokovati, s jedne strane, snažnu nesvesnu pobudu da upravo on, Nikola, treba da ostvari Danetovu „izvanrednu nadarenost“ i tako ublaži težak bol koji se urezao u srce Teslinih roditelja; s druge strane, ovo osećanje krivice moglo je ostaviti Tesli, opet nesvesno, asketski ideal življenja kao prećutnu kaznu zbog svoje nesmotrenosti u vezi sa bratovljevom smrću.

Upravo taj asketski stil života doveo je do toga da je Tesla postao toliko uspešan.

(Kurir)

BONUS VIDEO: