Велики научник иза себе је оставио огроман број открића која су унапредила савремени живот, и још више теорија, које би у будућности могле у потпуности да промене свет. Иако многи знају Теслине успехе и поносни су на његово српско порекло, мали број људи зна детаље из његовог раног живота и како је он постао то што је постао.

Детињство

Никола Тесла рођен је 10. јула 1856. године у месту Смиљан. Његов отац Милутин био је православни свештеник и талентовани писац, а верује се да је Никола од мајке Георгине наследио љубав према истраживању. У њиховој породици било је петоро деце. Никола је имао старијег брата Данета, као и сестре Ангелину и Милку, а најмлађе дете била је девојчица Марица.

Однос између старијег и млађег брата био је компликован. Никола Тесла данас је познат као један од највећих генијалаца свих времена, али њихова породица веровала је да је Дане интелигентнији и способнији, те да је предодређен за велика дела. Ипак, Дане је трагично погинуо када је Никола имао 5 година.

Фото: Профимедиа

 

Истраживачима Теслине аутобиографије, "Моји изуми - аутобиографија Николе Тесле", пало је у очи да он више пута подвлачи да је имао изванредно надареног брата „једним од ретких феномена душевне способности који ни биолошка истраживања нису успела објаснити“, као и Теслин коментар:

- Сећање на способност мог брата учинило је сваки мој напор безначајним.

Изгледа да је чињеница, коју сам Тесла подвлачи, да је до смрти брата „растао сам са мало поверења у себе“.

Постоје две верзије узрока трагичне погибије Теслиног брата, писао је Владета Јеротић у свом тексту "Никола Тесла - Психолошки портрет".

Једна, чини се вероватнија, говори о прекрасном арапском коњу који је једном спасао живот Теслином оцу Милутину, а онда – каква коб! – усмртио његовог сина Данета.

Фото: Архив Новости

 

По другој причи, Дане је пао са таванских степеница са којих га је гурнуо Никола, који је због тога, наравно, дуго година носио осећање кривице, ружно сањао и имао халуцинације, сећајући се братовљеве смрти.

Владета Јеротић, велики српкси неуропсихијатар, психотерапеут, филозоф, књижевник, о томе је говорио у једном свом тексту који је објавио на порталу П.У.Л.С.Е. , где је анализирао Теслину личност:

- Осећање кривице, ако је ње уопште било у Тесле – јер се Никола могао само налазити поред брата Данета на степеницама – могла је проузроковати, с једне стране, снажну несвесну побуду да управо он, Никола, треба да оствари Данетову „изванредну надареност“ и тако ублажи тежак бол који се урезао у срце Теслиних родитеља; с друге стране, ово осећање кривице могло је оставити Тесли, опет несвесно, аскетски идеал живљења као прећутну казну због своје несмотрености у вези са братовљевом смрћу.

Управо тај аскетски стил живота довео је до тога да је Тесла постао толико успешан.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: