Trevor DŽejkob (30) objavio je snimak pada aviona u decembru 2021. godine, tvrdeći da je reč o nesreći. On je iskočio iz aviona - sa selfi-štapom u ruci - i spustio se padobranom na zemlju.

On je na Jutjubu postavio video klip pod nazivom "Srušio sam svoj avion", koji je prikupio više od četiri miliona pregleda. Snimak je sadržao i reklamu kompanije koja proizvodi novčanike, rekli su tužioci.

Federalni tužioci u američkoj državi Kaliforniji rekli su u ponedeljak da je DŽejkob najverovatnije počinio to krivično delo da bi dobio što veći broj pregleda na društvenim mrežama i da bi stekao finansijsku korist, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Foto: Jutjub printskrin/TrevorJacob

 

- Ovakva vrsta neopreznog ponašanja se ne može tolerisatib - dodali su tužioci.

DŽejkob, bivši olimpijac u snoubordu, izjavio da je sud doneo "ispravnu odluku".

U sporazumu o priznanju krivice, on je naveo da je snimio video kao deo ugovora o sponzorstvu proizvoda.

DŽejkob se izjasnio krivim ranije ove godine za krivično delo "uništavanja i prikrivanja sa namerom da ometa federalnu istragu".

On je snimio pad aviona pomoću više kamera, nakon što je poleteo sa aerodroma u Lompoku solo letom Tejlorkraft BL-65, za Mamut Lejks u Kaliforniji.

Nakon 35 minuta leta iskočio je iz aviona dok je leteo iznad šume i snimio sebe kako se spušta padobranom na zemlju.

Foto: Jutjub printskrin/TrevorJacob

 

Takođe je snimio svojom kamerom kako se avion strmoglavio, kao i drugim kamerama koje su bile postavljene na krilo i rep aviona.

Nakon što je sleteo, DŽejkob je otišao na mesto nesreće i pronašao snimke sa kamera, saopštila je američka vlada.

DŽejkob je 10. decembra sa prijateljima doleteo na lice mesta u helikopteru koji je podigao olupinu i odvezao je do prikolice pričvršćene za njegov kamion, navodi se u sporazumu o priznanju krivice.

Foto: Jutjub printskrin/TrevorJacob

 

Federalna uprava za vazduhoplovstvo oduzela je DŽejkobu pilotsku dozvolu u aprilu 2022, uz obrazloženje da je "pokazao nedostatak pažnje, rasuđivanja i odgovornosti".

Od tada se na njegovom Jutjub kanalu pojavio video u kojem tvrdi da mu je vraćena dozvola.

Kako je to izgledalo pogledajte u snimku u nastavku teksta: