Тревор Џејкоб (30) објавио је снимак пада авиона у децембру 2021. године, тврдећи да је реч о несрећи. Он је искочио из авиона - са селфи-штапом у руци - и спустио се падобраном на земљу.

Он је на Јутјубу поставио видео клип под називом "Срушио сам свој авион", који је прикупио више од четири милиона прегледа. Снимак је садржао и рекламу компаније која производи новчанике, рекли су тужиоци.

Федерални тужиоци у америчкој држави Калифорнији рекли су у понедељак да је Џејкоб највероватније починио то кривично дело да би добио што већи број прегледа на друштвеним мрежама и да би стекао финансијску корист, пренео је Би-Би-Си (ББЦ).

Фото: Јутјуб принтскрин/TrevorJacob

 

- Оваква врста неопрезног понашања се не може толерисатиб - додали су тужиоци.

Џејкоб, бивши олимпијац у сноуборду, изјавио да је суд донео "исправну одлуку".

У споразуму о признању кривице, он је навео да је снимио видео као део уговора о спонзорству производа.

Џејкоб се изјаснио кривим раније ове године за кривично дело "уништавања и прикривања са намером да омета федералну истрагу".

Он је снимио пад авиона помоћу више камера, након што је полетео са аеродрома у Ломпоку соло летом Тејлоркрафт БЛ-65, за Мамут Лејкс у Калифорнији.

Након 35 минута лета искочио је из авиона док је летео изнад шуме и снимио себе како се спушта падобраном на земљу.

Фото: Јутјуб принтскрин/TrevorJacob

 

Такође је снимио својом камером како се авион стрмоглавио, као и другим камерама које су биле постављене на крило и реп авиона.

Након што је слетео, Џејкоб је отишао на место несреће и пронашао снимке са камера, саопштила је америчка влада.

Џејкоб је 10. децембра са пријатељима долетео на лице места у хеликоптеру који је подигао олупину и одвезао је до приколице причвршћене за његов камион, наводи се у споразуму о признању кривице.

Фото: Јутјуб принтскрин/TrevorJacob

 

Федерална управа за ваздухопловство одузела је Џејкобу пилотску дозволу у априлу 2022, уз образложење да је "показао недостатак пажње, расуђивања и одговорности".

Од тада се на његовом Јутјуб каналу појавио видео у којем тврди да му је враћена дозвола.

Како је то изгледало погледајте у снимку у наставку текста: