Palevski je prema nezvaničnim informacijama portala priveden na granici nakon raspisane međunarodne poternice.

Za sada je poznato samo da je nakon ubistva Vanje pobegao iz zemlje i da se kretao na relaciji Skoplje-Beograd-Turska.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zakazalo je vanrednu konferenciju za novinare za 22.30 sati.

Podsetimo, ime LJupča Palevskog pojavljuje se u više od 10 presuda. Sporovi i presude su uglavnom građanskog tipa, ali među njima ima i onih kriminalnih.

Naime, on je 2013. godine dobio uslovnu osudu prvog stepena zbog zloupotrebe službenog položaja, a 2020. ponovo je osuđen na uslovnu kaznu zbog prevare Skopljanina sa kojim je sklopio ugovor o prodaji stana. Iako je oštećeni platio 53 hiljade nemačkih maraka, stan nije dobio.

Foto: MUP Makedonije

 

Sporazum je zaključen 1998. godine, predmet ima sudski broj iz 2012. godine, a prvostepena presuda je iz 2020. godine. Pritvor u SJO, kao i drugi slučajevi sa kojima je Palevski bio povezan, ostali su bez ishoda.

Uranija Pirovksa, iz Helsinka, smatra da je ubica 14-godišnje Vanje osoba koja je javnosti poznata i kao izvršilac krivičnih dela, ali koja nije izdržava zatvorske kazne.

Palevski se tereti i za porodično nasilje. Odlukom o žalbi iz Skoplja iz 2017. godine potvrđena je privremena mera protiv njega, čija je svrha bila da zaštiti člana porodice koji je pretrpeo psihičko i fizičko nasilje.

Palevski je napao žrtvu verbalno odnosno uputio joj je uvredljive reči,a potom i fizički nasrnuo na osobu, te joj udarcima naneo povrede. Ostali su vidljivi hematomi i modrice, kako je potvrđeno medicinskom dokumentacijom, stoji u odluci objavljenoj na sudskom portalu.

Mediji su 2009. godine preneli da je Vrhovni sud potvrdio sumnje Komisije za borbu protiv korupcije da je firmi Palevskog „UPA Enterprajz” nezakonito isplaćeno preko milion evra štete za rušenje tavana dve zgrade u naselju Debar, koje su po oceni najvišeg organa vlasti bile bespravne gradnje.

(Skoplje1/Telma)

BONUS VIDEO: