Recept za slavski kolač dala nam je Dragana Nedeljković, mlada blogerka i kuvarica. Ona je dala recept za mrsni kolač, ali ako izostavite mleko i jaja iz ovog recepta, dobićete isto tako jedan mnogo ukusan i mek slavski kolač. Ukrase pravite od testa, tačnije od brašna, soli po želji i vode koji se pre toga malo osuše pa zalepe za skoro pečen slavski kolač.
Potrebni sastojci:
- 300ml mleka,
- 300ml vode
- 10g suvog kvasca,
- 2 kašike šećera
- 2 kašike ulja
- 1 kašika soli,
- 2 jaja
- 800g brašna ( verovatno će vam trebati i malo više )
Za početak prosejte brašno, i u jednoj činiji ostavite sa toplim mlekom i kašikom brašna suvi kvasac da nadođe. Ukoliko pravite posni slavski kolač, dovoljna je samo voda. Foto: N. Živanović
Kada ste sigurni da je kvasac nadošao, dodajte ostale sastojke, ulje, vodu, so, jaja. Potom postepeno dodajte brašno. Umesite tako da testo bude glatko i da se ne lepi. Ostavite da testo naraste, pa ga oblikujte i stavite da se peče u zagrejanu rernu. U međuvremenu, možete praviti ukrase za vaš slavski kolač. Na slavskoj pogači treba da bude slovo, grožđe, pšenica… Kad je kolač skoro pa gotov, ivadite ga i zalepite ukrase smesom od vode i brašna.
Kada je u pitanju slavsko žito kojimm dočekujete goste, potrebni su ovi sastojci:
- 300g pšenice
- 300g oraha
- 100g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer.
Oprati, skuvati žito, samleti ga. Potom dodati orahe, vanilin šećer, sto grama šećera. Vanilin šećr mu daje poseban ukus. Poslužite gostima sledeći dan.

Foto: N. Fifić/Profimedia
BONUS VIDEO: