Recept za slavski kolač dala nam je Dragana Nedeljković, mlada blogerka i kuvarica. Ona je dala recept za mrsni kolač, ali ako izostavite mleko i jaja iz ovog recepta, dobićete isto tako jedan mnogo ukusan i mek slavski kolač. Ukrase pravite od testa, tačnije od brašna, soli po želji i vode koji se pre toga malo  osuše pa zalepe za skoro pečen slavski kolač. 

Potrebni sastojci: 

  •  300ml mleka,
  • 300ml vode
  •  10g suvog kvasca,
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike ulja
  •  1 kašika soli, 
  • 2 jaja
  •  800g brašna ( verovatno će vam trebati i malo više ) 

Za početak prosejte brašno, i u jednoj činiji ostavite sa toplim mlekom i kašikom brašna suvi kvasac da nadođe. Ukoliko pravite posni slavski kolač, dovoljna je samo voda.  
Kada ste sigurni da je kvasac nadošao, dodajte ostale sastojke, ulje, vodu, so, jaja. Potom postepeno dodajte brašno. Umesite tako da testo bude glatko i da se ne lepi.  Ostavite da testo naraste, pa ga oblikujte i stavite da se peče u zagrejanu rernu. U međuvremenu, možete praviti ukrase za vaš slavski kolač. Na slavskoj pogači treba da bude slovo, grožđe, pšenica… Kad je kolač skoro pa gotov, ivadite ga i zalepite ukrase smesom od vode i brašna. 

Foto: N. Živanović

 

Kada je u pitanju slavsko žito kojimm dočekujete goste, potrebni su ovi sastojci: 

  •  300g pšenice
  •  300g oraha
  •  100g šećera u prahu
  •  1 vanilin šećer. 

Oprati, skuvati žito, samleti ga. Potom dodati orahe, vanilin šećer, sto grama šećera. Vanilin šećr mu daje poseban ukus. Poslužite gostima sledeći dan. 

Foto: N. Fifić/Profimedia

 

BONUS VIDEO: