Рецепт за славски колач дала нам је Драгана Недељковић, млада блогерка и куварица. Она је дала рецепт за мрсни колач, али ако изоставите млеко и јаја из овог рецепта, добићете исто тако један много укусан и мек славски колач. Украсе правите од теста, тачније од брашна, соли по жељи и воде који се пре тога мало осуше па залепе за скоро печен славски колач.
Потребни састојци:
- 300мл млека,
- 300мл воде
- 10г сувог квасца,
- 2 кашике шећера
- 2 кашике уља
- 1 кашика соли,
- 2 јаја
- 800г брашна ( вероватно ће вам требати и мало више )
За почетак просејте брашно, и у једној чинији оставите са топлим млеком и кашиком брашна суви квасац да надође. Уколико правите посни славски колач, довољна је само вода. Фото: Н. Живановић
Када сте сигурни да је квасац надошао, додајте остале састојке, уље, воду, со, јаја. Потом постепено додајте брашно. Умесите тако да тесто буде глатко и да се не лепи. Оставите да тесто нарасте, па га обликујте и ставите да се пече у загрејану рерну. У међувремену, можете правити украсе за ваш славски колач. На славској погачи треба да буде слово, грожђе, пшеница… Кад је колач скоро па готов, ивадите га и залепите украсе смесом од воде и брашна.
Када је у питању славско жито којимм дочекујете госте, потребни су ови састојци:
- 300г пшенице
- 300г ораха
- 100г шећера у праху
- 1 ванилин шећер.
Опрати, скувати жито, самлети га. Потом додати орахе, ванилин шећер, сто грама шећера. Ванилин шећр му даје посебан укус. Послужите гостима следећи дан.
Фото: Н. Фифић/Профимедиа
БОНУС ВИДЕО: