U nekim jezicima ova salata poznata je kao „Ruska“ ( srpskom, italijanskom, francuskom, španskom, makedonskom, bugarskom...), a u nekim jezicima kao Olivije salata (ruskom, ukrajinskom, nemačkom, engleskom…).
Salata Olivije nazvana je po njenom osnivaču Lusijenu Olivijeu koji je držao restoran „Ermitaž“ koji je bio jedan od najboljih u to vreme. Ovom slatom je poslužio svoje goste, a ona je ubrzo postala zaštitni znak ovog restorana.
Sam recept je dugo čuvan kao stroga tajna, a prvi put je objavljen 31. marta 1894. godine u časopisu „Naša hrana“.
Sastojci originalne ruske salate:
- Kuvani krompir
- Šargarepa
- Kačkavalj
- Krupni kikiriki
- Zeleni grašak
- Jaja
- Koren celera
- Crni luk
- Kuvana piletina
- Jabuka – posoljena, pobiberena i premazana senfom
- Majonez
Od tada, recept za pripremu ruske salate se mnogo promenio, skupi sastojci su zamenjeni pristupačnijim. Sada standardna ruska salata sadrži: kuvani krompir, kuvanu šargarepu, šunku, jaja, kisele krastavce, grašak i majonez.