У неким језицима ова салата позната је као „Руска“ ( српском, италијанском, француском, шпанском, македонском, бугарском...), а у неким језицима као Оливије салата (руском, украјинском, немачком, енглеском…).

Салата Оливије названа је по њеном оснивачу Лусијену Оливијеу који је држао ресторан „Ермитаж“ који је био један од најбољих у то време. Овом слатом је послужио своје госте, а она је убрзо постала заштитни знак овог ресторана.

Сам рецепт је дуго чуван као строга тајна, а први пут је објављен 31. марта 1894. године у часопису „Наша храна“.

Фото: Јутјуб принтскрин/Aurora Recepti

 

Састојци оригиналне руске салате:

  • Кувани кромпир
  • Шаргарепа
  • Качкаваљ
  • Крупни кикирики
  • Зелени грашак
  • Јаја
  • Корен целера
  • Црни лук
  • Кувана пилетина
  • Јабука – посољена, побиберена и премазана сенфом
  • Мајонез

Од тада, рецепт за припрему руске салате се много променио, скупи састојци су замењени приступачнијим. Сада стандардна руска салата садржи: кувани кромпир, кувану шаргарепу, шунку, јаја, киселе краставце, грашак и мајонез.

БОНУС ВИДЕО: