У неким језицима ова салата позната је као „Руска“ ( српском, италијанском, француском, шпанском, македонском, бугарском...), а у неким језицима као Оливије салата (руском, украјинском, немачком, енглеском…).
Салата Оливије названа је по њеном оснивачу Лусијену Оливијеу који је држао ресторан „Ермитаж“ који је био један од најбољих у то време. Овом слатом је послужио своје госте, а она је убрзо постала заштитни знак овог ресторана.
Сам рецепт је дуго чуван као строга тајна, а први пут је објављен 31. марта 1894. године у часопису „Наша храна“.
Састојци оригиналне руске салате:
- Кувани кромпир
- Шаргарепа
- Качкаваљ
- Крупни кикирики
- Зелени грашак
- Јаја
- Корен целера
- Црни лук
- Кувана пилетина
- Јабука – посољена, побиберена и премазана сенфом
- Мајонез
Од тада, рецепт за припрему руске салате се много променио, скупи састојци су замењени приступачнијим. Сада стандардна руска салата садржи: кувани кромпир, кувану шаргарепу, шунку, јаја, киселе краставце, грашак и мајонез.