Tako recimo u eskimskom selu Naukan, koje se nalazi na samom istoku Čukotke, meštani koji se bave lovom na moru, za novogodišnje praznike gostima služe jelo zvano "kopalhin" - meso morža umotano u kožu, prenosi TASS.

Eskimi kuvaju jelo leti, a zatim ga čuvaju u jamama pokrivenim travnjakom, čime fermetisano meso čuva ukus i jedinstvena svojstva dugi niz meseci.
S druge strane, narod Udege, mala etnička grupa koja živi u Habarovskom regionu, uvek služi bogate novogodišnje trpeze, čak i ako porodica živi skromno u ostatku godine.

- Tradicionalna novogodišnja jela su ’ljancai’, salata od krompira sa mesom, i ’talu’, narezana smrznuta riba - kaže vodič u Nacionalnom parku Bikin Natalija Kančuga.

Ona dodaje da su "talu" i "ljancai" bili obavezni za zimske praznike, čak i da godina nije bila uspešna za lovce u tajgi.

S druge strane, Jakuti tradicionalno dočekuju Novu godinu u leto - 21. juna, kada proslavljaju letnji solsticij, ali za njih to nije u spurotnosti sa redovnom Novom godinom.

Kuvar Nikolaj Atlasov kaže da je ranije klanje stoke bilo zabranjeno leti, a ljudi su praktično jeli biljke, dok je kuvanje mesa nastavljano tek u jesen.
On dodaje da za novogodišnju trpezu voli da sprema "stroganjinu" od ribe, džigerice i ždrebećeg mesa, kao i od vrsta severne ribe, poput nelme, muksuna, jesetre...

LJudi u Burjatiji, slično onima koji žive u Jakutiji, Novu godinu obeležavaju dvaput godišnje: 1. januara i u februaru ili martu prema budističkom lunarnom kalendaru - Sagalganu.

U oba navrata tradicionalna burjatska jela su zasnovana na mesu i mlečnim proizvodima, a pre svega "buze", koja se pravi tako što se komad mlevenog svinjskog i junećeg mesa i sitno seckanog luka, umota u elastično testo

Među popularnim burjatskim poslasticama je i "holiso" - jelo od mladog sira, pavlake, šećera i mlevene trešnje.
 

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".