- Nakon što su kod lavova uočeni respiratorni problemi, životinje su testirane. Nalaz testova potvrdio je prisutnost virusa SARS-Kov-2, pa smo krenuli sa lečenjem lavova. Istovremeno je testiran timaritelj koji se brine o lavovima. I njegov je nalaz pozitivan, što znači da je on zarazu preneo na lavove - rekao je Skok za hrtvatski portal "Indeks".

Posle lavova testirali su, navodi on, i ostale životinje s kojima je taj timaritelj bio u kontaktu, a sada čekaju njihove nalaze.

Foto: Predrag Mitić

 

- Timaritelj je sada na bolovanju i oporavlja se. Sve su bolje i zaraženi lavovi. Budući da su lavovi višestrukim preprekama razdvojeni od posetilaca, ne mogu da dođu u bliski kontakt s ljudima, koji bi mogao da omogući prenos zaraze, stoga se lavovi slobodno kreću u prostoru u kojem žive - naveo je Skok.

Kako bi zaštitili timaritelje i ostalo osoblje koje se sada brine o lavovima, uveli su, dodaje, posebni sigurnosni protokol, koji je na snazi do daljnjeg. I kontakte timaritelja sa drugim životinjama svode na minimum.

Foto: V. Danilov

 

- Tokom tri talasa epidemije uspešno smo zaštitili naše životinje od novog korona virusa i žao nam je da to nismo uspeli i u ovom, četvrtom talasu. Nadamo se da će lavovi ostati jedine životinje u Zoološkom vrtu grada Zagreba zaražene novim korona virusom. Budući da je u zoološkim vrtovima širom sveta već bilo slučajeva prenosa tog korona virusa sa čoveka na velike mačke, ceo slučaj pratimo u saradnji sa nadležnim ustanovama i hrvatskim i stranim stručnjacima - izjavio je Damir Skok, upravnik Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".