- Након што су код лавова уочени респираторни проблеми, животиње су тестиране. Налаз тестова потврдио је присутност вируса САРС-Ков-2, па смо кренули са лечењем лавова. Истовремено је тестиран тимаритељ који се брине о лавовима. И његов је налаз позитиван, што значи да је он заразу пренео на лавове - рекао је Скок за хртватски портал "Индекс".

После лавова тестирали су, наводи он, и остале животиње с којима је тај тимаритељ био у контакту, а сада чекају њихове налазе.

Фото: Предраг Митић

 

- Тимаритељ је сада на боловању и опоравља се. Све су боље и заражени лавови. Будући да су лавови вишеструким препрекама раздвојени од посетилаца, не могу да дођу у блиски контакт с људима, који би могао да омогући пренос заразе, стога се лавови слободно крећу у простору у којем живе - навео је Скок.

Како би заштитили тимаритеље и остало особље које се сада брине о лавовима, увели су, додаје, посебни сигурносни протокол, који је на снази до даљњег. И контакте тимаритеља са другим животињама своде на минимум.

Фото: В. Данилов

 

- Током три таласа епидемије успешно смо заштитили наше животиње од новог корона вируса и жао нам је да то нисмо успели и у овом, четвртом таласу. Надамо се да ће лавови остати једине животиње у Зоолошком врту града Загреба заражене новим корона вирусом. Будући да је у зоолошким вртовима широм света већ било случајева преноса тог корона вируса са човека на велике мачке, цео случај пратимо у сарадњи са надлежним установама и хрватским и страним стручњацима - изјавио је Дамир Скок, управник Установе Зоолошки врт града Загреба.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".