Ova rođena Beograđanka i supruga rukometnog reprezentativca Srbije, Petra Nenadića, rekorder je po broju nastupa i odigranih utakmica na prvenstvima Evrope. Odigrala je 43 meča na 7 šampionata. Igrala je na poziciji primača servisam a sa reprezentacijom Srbije osvojila je čak 11 medalja, od toga dve zlatne, četiri srebrne i pet bronzanih: srebro na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru, bronzu na Svetskom prvenstvu 2006, zlato (2011), srebro (2007) i bronzu (2015) na Evropskim prvenstvima, srebro u Svetskom kupu 2015, dve bronze u Svetskom Gran priju (2011. i 2013), zlato u Evropskoj ligi 2010, bronzu na Evropskim igrama 2015. i srebro na Univerzijadi 2009.

Interesantno, iako je bila igračica koja je postigla najveći broj poena na prvenstvu Evrope 2007. godine, nije proglašena za najbolju poenterku. Zvanično obrazloženje je da nisu uzimani u obzir poeni iz prvog kruga takmičenja.

Ipak, Jelena nije previše žalila zbog toga i već je 2010. godine proglašena za MVP i najboljeg primača servisa Evropske lige.

Foto: N. Paraušić

 

Na Evropskom prvenstvu koje se naredne godine održavalo u Italiji i Srbiji sa našom reprezentacijom osvojila je zlatnu medalju. Ona je tada kao kapiten predvodila veoma talentovanu generacija odbojkašica koje su postigle fantastične rezultate. 

Zlatnu medalju oko vrata tada su ponele Ana Lazarević, Jovana Brakočević, Sanja Malagurski, Nataša Krsmanović, Tijana Malešević, Brižitka Molnar, Ana Antonijević, Jovana Vesović, Maja Ognjenović, Jelena Nikolić, Nađa Ninković, Milena Rašić, Suzana Ćebić i Silvija Popović. 

Foto: N. Skenderija

 

Foto: N. Skenderija

 

Foto: N. Paraušić

 

Tačno 14 dana posle muške seniorske reprezentacije Srbije, koja je titulu prvaka Evrope osvojila u Beču, ženska seniorska reprezentacija je  Srbiji donela još jednu titulu, pa je prvi put posle 1991. i dve titule Sovjetskog saveza, jedna zemlja osvojila titule prvaka Evrope u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Sa turskim Vakifbankom osvojila je Svetsko klupsko prvenstvo i Ligu šampiona.

Jelena je bila jedna predvodnica novog talasa ženske odbojke u Srbiji i može se reći da je utrla put ovoj generaciji igračica koje su se popele na svetski tron i već nekoliko godina suvereno vladaju svetskom odbojkom, a kao kapiten reprezantacije Srbije i sama je podigla šampionski trofej 2011. godine, namenjen pobedniku Evropskog prvenstva.

Foto: N. Skenderija

 

Iako više aktivno ne igra odbojku, Jelena je i dalje u ovom sportu.

Od 2019. godine je potpredsednica Odbojkaškog saveza Srbije. Na predlog Odbojkaškog saveza Srbije, izabrana je i za člana Sportske komisije Olimpijskog komiteta Srbije.

Foto: MV

 

Foto: MV

 

U toku svoje bogate odbojkaške karijere bila je kapiten naše seniorske reprezentacije i igrala je u najboljim odbojkaškim ligama na svetu, nastupajući za klubove u Italiji, Francuskoj, Japanu, Turskoj i Azerbejdžanu.

BONUS VIDEO: