Bilo bi dobro na vreme pripremiti prostoriju u kojoj će ljubimac biti prilikom dočeka Nove godine, a pokušajte i da mu osmislite neku zanimaciju. Ipak, kako moraju da izađu napolje zbog fizioloških protreba pokušajte da ga obmotate maramom, jer će mu ona pomoći da se smiri nakon šoka od zvuka petarde.

Oko tela uplašenog psa vežite maramu tako da napravite iks na leđima, a potom i ukrstite na zadnjem delu tela životinje. Stručnjaci kažu da ima smirujući efekat na psa kada ima želju da pobegne.

Svog ljubimca možete umotati u šal ili običnu tkaninu.

Statistika kaže da oko 5.000 kućnih ljubimaca godišnje umire od srčanog udara izazvanog petardama.

Prestravljeni pucnjima

Većina ljubimaca panično se boji pucanja. Ako vaš pas još nema iskustva s tim, ovo su znaci po kojima ćete prepoznati da ga je strah: drhtanje, nemir, dahtanje i pokušaj skrivanja. Neki imaju nagon za bežanje pa ako ih vodite u šetnju, obavezno ih držite na čvrstom povocu. Kada opazite da je životinja u panici, što pre se vratite u sigurnu zonu - vaš dom!

Nemojte ga terati u šetnju kada se najviše puca, birajte vreme kada je napolju tiše.

Psima koji inače žive napolju omogućite boravak u kući. Osim što je ovaj period za njih izuzetno stresan, može biti i opasan ako petarda padne blizu njih.

Sredstvo za smirenje

Postoje i razni preparati (čak i na biljnoj bazi) za umirenje za pse, ali ih im ne dajte na svoju ruku nego se obavezno posavetujte s veterinarom.

Ono što nikako nije dobro napraviti kada se pas boji jeste da ga tešite, mazite i grlite. Pokušajte da se ponašate što normalnije, kao da se ništa posebno ne događa.

Neki psi se osećaju sigurnije ako se nalaze na mračnom mestu pa ih možete pokriti prekrivačem - tako ćete malo umanjiti galamu od pucnjave.

Pripremite ga na buku

Psa možete da pripremate na zvuk petardi na sledeći način: dok ste u kući, s Jutjuba mu tiho puštajte pucanje petardi i vatrometa, ali se sve vreme igrajte s njim i dajte mu neku poslasticu. Pojačavajte postepeno zvuk da bi ga povezao s pozitivnim osećanjima. S vremenom će se navići da ne reaguje strahom, stresom ili bežanjem.

BONUS VIDEO:

(Kurir)