Zdrav i ukusan ručak ne mora ujedno da bude i skup. Neki od bisera naše tradicionalne kuhinje nisu uopšte skupi za pripremu, svi ih vole, a pritom su i ukusni. Mi vam danas donosimo pet predloga za dobar ručak koji će vas koštati najviše 500 dinara, a zadovoljiće potrebe četvoročlane porodice. Naravno, sve zavisi od toga gde kupujete namirnice, ali ako izbegnete luksuzne radnje i uputite se na pijacu, videćete da možete da dobijete sjajan ručak za ove pare.

PIKANTNI PILEĆI PAPRIKAŠ

Foto: Jutjub printskrin/kuhinja za 10

 

POTREBNO JE: 3 komada bataka sa karabatakom, 1 kg krompira, 2 glavice luka, kašika ulja, po ukusu slatke mlevene paprike, ljute tucane paprike, bibera, soli.

PRIPREMA: Luk iseckajte pa ga prodinstajte na ulju. Batake i karabatake odvojte, pa ubacite da se i oni prodinstaju sa lukom. Nije potrebno puno da se dinstaju, dodajte ljutu i slatku papriku, nalijte vodom i ostavite da se kuva. U međuvremenu krompir oljuštite i iseckajte na komade željene veličine. Dodajte i krompir, posolite, pobiberite i dodajte ostale začine po želji i začekajte da sve provri. Zatim smanjite temperaturu i pustite da se sve krčka oko sat vremena. Znaćete da je gotovo kada krompir postane potpuno mekan.

BRZE ŠPAGETE BOLONJEZE

POTREBNO JE: 350 g mešanog mlevenog mesa, 400 g špageta ili makarona, 500 ml kuvanog paradajza,1 čen belog luka, 2 srednja luka, ulje, origano, so, biber

PRIPREMA: Na ulju prodinstajte iseckan luk, pa dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne potamni sa svih strana. Zatim dodajte začine, pa propržite još nekoliko minuta. Sipajte paradajz, i ostavite da provri, pa onda smanjitetemperaturu. Kuvajte dok neispari dovoljno tečnosti da sos dobije željenu gustinu. Posolite pred kraj kuvanja. Špagete skuvajte pred kraj, pa služite toplo.

SLADAK KUPUS

Foto: Jutjub printskrin/domaceiukusno

 

POTREBNO JE: 1 kg kupusa, 500 g belog mesa, 500 ml kuvanog paradajza, 200 g luka, 200 g šargarepe, 200 g celera, ulje, slatka mlevena paprika, biber, začini po želji

PRIPREMA: Prvo sve potrebne sastojke iseckajte na kockice. Zatim na malo ulja prodinstajle luk,pa dodajte kocikice belog mesa i nastavite da dinstate oko 5 minuta. Dodajte šargarepu i celer, posolite, začinite bogato alevom paprikom i ostalim začinima, promešajte i dinstajte još 5 minuta. Zatim doajte kupu, i nalijte dovoljno vode. Kuvajte dok sve ne omekša dobro, pa dodajte i kuvani parađz. Nastavite da kuvate jo 20 minuta.

SOČNA SKUŠA SA LIMUNOM

POTREBNO JE: 4 skuše (oko 1 kg), 1 kg krompira, 2 kašike ulja, 4 čena belog luka, 1 veći limun, peršun, ruzmarin, so, biber

PRIPREMA: Skušu dobro očistite, operite, osušite pa im posolite i pobiberite. Svaku ribu napinite belin lukom, peršunom i ruzmarinom, i u svaku stavite po nekoliko parčića limuna. Ribu stavite u aluminijumsku foliju, prelijte sa po malo ulja, zatvorite foliju i stavite da se peče na 200 stepeni oko 20 minta. Poslužite uz prženi krompir.

LAGANA BORANIJA

POTREBNO JE: 1 kg boranije, 2 srednja crna luka, 2 čena belog luka, 2 paradajza, 1 paprika, 1 šargarepa, 2 kašike brašna, ulje, malo šećera, aleva paprika, biber, vegeta

PRIPREMA: Iseckajte luk, paradajz, papriku i šargarepu pa sve to prodinstajte na malo ulja. Zatim dodate vode, i nastavite da kuvate dok povrće ne omekša. Nakon desetak minuta ubacite i očišćenu boraniju, dodajte još vode, pokrijte i kuvajte dok se sve ne skuva. Na kraju u malo vode razmititi brašno, dodati začine i so, pa to sipati u boraniju. Ovoje lagan ručak koji može da bude jako ukusan ako se malo poigrate sa začinima.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".