Zdrav i ukusan ručak ne mora ujedno da bude i skup. Neki od bisera naše tradicionalne kuhinje nisu uopšte skupi za pripremu, svi ih vole, a pritom su i ukusni. Mi vam danas donosimo pet predloga za dobar ručak koji će vas koštati najviše 500 dinara, a zadovoljiće potrebe četvoročlane porodice. Naravno, sve zavisi od toga gde kupujete namirnice, ali ako izbegnete luksuzne radnje i uputite se na pijacu, videćete da možete da dobijete sjajan ručak za ove pare.
PIKANTNI PILEĆI PAPRIKAŠ
POTREBNO JE: 3 komada bataka sa karabatakom, 1 kg krompira, 2 glavice luka, kašika ulja, po ukusu slatke mlevene paprike, ljute tucane paprike, bibera, soli.
PRIPREMA: Luk iseckajte pa ga prodinstajte na ulju. Batake i karabatake odvojte, pa ubacite da se i oni prodinstaju sa lukom. Nije potrebno puno da se dinstaju, dodajte ljutu i slatku papriku, nalijte vodom i ostavite da se kuva. U međuvremenu krompir oljuštite i iseckajte na komade željene veličine. Dodajte i krompir, posolite, pobiberite i dodajte ostale začine po želji i začekajte da sve provri. Zatim smanjite temperaturu i pustite da se sve krčka oko sat vremena. Znaćete da je gotovo kada krompir postane potpuno mekan.
BRZE ŠPAGETE BOLONJEZE
POTREBNO JE: 350 g mešanog mlevenog mesa, 400 g špageta ili makarona, 500 ml kuvanog paradajza,1 čen belog luka, 2 srednja luka, ulje, origano, so, biber
PRIPREMA: Na ulju prodinstajte iseckan luk, pa dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne potamni sa svih strana. Zatim dodajte začine, pa propržite još nekoliko minuta. Sipajte paradajz, i ostavite da provri, pa onda smanjitetemperaturu. Kuvajte dok neispari dovoljno tečnosti da sos dobije željenu gustinu. Posolite pred kraj kuvanja. Špagete skuvajte pred kraj, pa služite toplo.
SLADAK KUPUS
POTREBNO JE: 1 kg kupusa, 500 g belog mesa, 500 ml kuvanog paradajza, 200 g luka, 200 g šargarepe, 200 g celera, ulje, slatka mlevena paprika, biber, začini po želji
PRIPREMA: Prvo sve potrebne sastojke iseckajte na kockice. Zatim na malo ulja prodinstajle luk,pa dodajte kocikice belog mesa i nastavite da dinstate oko 5 minuta. Dodajte šargarepu i celer, posolite, začinite bogato alevom paprikom i ostalim začinima, promešajte i dinstajte još 5 minuta. Zatim doajte kupu, i nalijte dovoljno vode. Kuvajte dok sve ne omekša dobro, pa dodajte i kuvani parađz. Nastavite da kuvate jo 20 minuta.
SOČNA SKUŠA SA LIMUNOM
POTREBNO JE: 4 skuše (oko 1 kg), 1 kg krompira, 2 kašike ulja, 4 čena belog luka, 1 veći limun, peršun, ruzmarin, so, biber
PRIPREMA: Skušu dobro očistite, operite, osušite pa im posolite i pobiberite. Svaku ribu napinite belin lukom, peršunom i ruzmarinom, i u svaku stavite po nekoliko parčića limuna. Ribu stavite u aluminijumsku foliju, prelijte sa po malo ulja, zatvorite foliju i stavite da se peče na 200 stepeni oko 20 minta. Poslužite uz prženi krompir.
LAGANA BORANIJA
POTREBNO JE: 1 kg boranije, 2 srednja crna luka, 2 čena belog luka, 2 paradajza, 1 paprika, 1 šargarepa, 2 kašike brašna, ulje, malo šećera, aleva paprika, biber, vegeta
PRIPREMA: Iseckajte luk, paradajz, papriku i šargarepu pa sve to prodinstajte na malo ulja. Zatim dodate vode, i nastavite da kuvate dok povrće ne omekša. Nakon desetak minuta ubacite i očišćenu boraniju, dodajte još vode, pokrijte i kuvajte dok se sve ne skuva. Na kraju u malo vode razmititi brašno, dodati začine i so, pa to sipati u boraniju. Ovoje lagan ručak koji može da bude jako ukusan ako se malo poigrate sa začinima.
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".