Здрав и укусан ручак не мора уједно да буде и скуп. Неки од бисера наше традиционалне кухиње нису уопште скупи за припрему, сви их воле, а притом су и укусни. Ми вам данас доносимо пет предлога за добар ручак који ће вас коштати највише 500 динара, а задовољиће потребе четворочлане породице. Наравно, све зависи од тога где купујете намирнице, али ако избегнете луксузне радње и упутите се на пијацу, видећете да можете да добијете сјајан ручак за ове паре.
ПИКАНТНИ ПИЛЕЋИ ПАПРИКАШ
ПОТРЕБНО ЈЕ: 3 комада батака са карабатаком, 1 кг кромпира, 2 главице лука, кашика уља, по укусу слатке млевене паприке, љуте туцане паприке, бибера, соли.
ПРИПРЕМА: Лук исецкајте па га продинстајте на уљу. Батаке и карабатаке одвојте, па убаците да се и они продинстају са луком. Није потребно пуно да се динстају, додајте љуту и слатку паприку, налијте водом и оставите да се кува. У међувремену кромпир ољуштите и исецкајте на комаде жељене величине. Додајте и кромпир, посолите, побиберите и додајте остале зачине по жељи и зачекајте да све проври. Затим смањите температуру и пустите да се све крчка око сат времена. Знаћете да је готово када кромпир постане потпуно мекан.
БРЗЕ ШПАГЕТЕ БОЛОЊЕЗЕ
ПОТРЕБНО ЈЕ: 350 г мешаног млевеног меса, 400 г шпагета или макарона, 500 мл куваног парадајза,1 чен белог лука, 2 средња лука, уље, оригано, со, бибер
ПРИПРЕМА: На уљу продинстајте исецкан лук, па додајте млевено месо и пржите док месо не потамни са свих страна. Затим додајте зачине, па пропржите још неколико минута. Сипајте парадајз, и оставите да проври, па онда смањитетемпературу. Кувајте док неиспари довољно течности да сос добије жељену густину. Посолите пред крај кувања. Шпагете скувајте пред крај, па служите топло.
СЛАДАК КУПУС
ПОТРЕБНО ЈЕ: 1 кг купуса, 500 г белог меса, 500 мл куваног парадајза, 200 г лука, 200 г шаргарепе, 200 г целера, уље, слатка млевена паприка, бибер, зачини по жељи
ПРИПРЕМА: Прво све потребне састојке исецкајте на коцкице. Затим на мало уља продинстајле лук,па додајте коцикице белог меса и наставите да динстате око 5 минута. Додајте шаргарепу и целер, посолите, зачините богато алевом паприком и осталим зачинима, промешајте и динстајте још 5 минута. Затим доајте купу, и налијте довољно воде. Кувајте док све не омекша добро, па додајте и кувани парађз. Наставите да кувате јо 20 минута.
СОЧНА СКУША СА ЛИМУНОМ
ПОТРЕБНО ЈЕ: 4 скуше (око 1 кг), 1 кг кромпира, 2 кашике уља, 4 чена белог лука, 1 већи лимун, першун, рузмарин, со, бибер
ПРИПРЕМА: Скушу добро очистите, оперите, осушите па им посолите и побиберите. Сваку рибу напините белин луком, першуном и рузмарином, и у сваку ставите по неколико парчића лимуна. Рибу ставите у алуминијумску фолију, прелијте са по мало уља, затворите фолију и ставите да се пече на 200 степени око 20 минта. Послужите уз пржени кромпир.
ЛАГАНА БОРАНИЈА
ПОТРЕБНО ЈЕ: 1 кг бораније, 2 средња црна лука, 2 чена белог лука, 2 парадајза, 1 паприка, 1 шаргарепа, 2 кашике брашна, уље, мало шећера, алева паприка, бибер, вегета
ПРИПРЕМА: Исецкајте лук, парадајз, паприку и шаргарепу па све то продинстајте на мало уља. Затим додате воде, и наставите да кувате док поврће не омекша. Након десетак минута убаците и очишћену боранију, додајте још воде, покријте и кувајте док се све не скува. На крају у мало воде размитити брашно, додати зачине и со, па то сипати у боранију. Овоје лаган ручак који може да буде јако укусан ако се мало поиграте са зачинима.
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".