Interesantno je da su i tada žene bile poslovne i bile istovremeno domaćice i majke, a sve su postizale da urade i sve im je bilo na mestu. U ovom stresnom vremenu se pitamo u čemu je bila tajna njihove snalažljivosti? 

Često se pitamo kojim poslovima su se dodatno bavile u okviru domaćinstva.

Jedno od njih je bilo pranje posteljine u loncu. 

Danas imamo prtiliku da biramo posteljinu raznih dezena i materijala, dok je ranije bila bela. Da bi se održala njena belina,  iskuvavala se satim u loncima uz sapun i sodu bikarbonu. Domaćice su u zimskim danima umele da ubace i so kako bi se posteljina ne bi ledila. Ranije generacije nisu mesecima prale posteljinu. 

Foto: Profimedia

 

Danas imamo priliku da vidimo putem interneta. Ranije su naše stare majke ukrašavale stolnjake vezom a takođe su i plele čarape i druge razne delove garderobe. Odeću su šile na mašini za šivenje za sebe i ukućane, a materijal se kupovao na veliko. Farmerke su postale veliki hit, pa su se dekorativnim krpicama "krpile" i one koje nisu bile pocepane.

Foto: Profimeda

Takođe, žene su znale da iskoriste mleko, pripremajući domaći sir, surutku, kefir, kiselo mleko, maslac... Takođe, pekle su domaći hleb te razne slane i slatke zalogaje.

(Jutarnji.hr)

BONUS VIDEO: