Интересантно је да су и тада жене биле пословне и биле истовремено домаћице и мајке, а све су постизале да ураде и све им је било на месту. У овом стресном времену се питамо у чему је била тајна њихове сналажљивости? 

Често се питамо којим пословима су се додатно бавиле у оквиру домаћинства.

Једно од њих је било прање постељине у лонцу. 

Данас имамо пртилику да бирамо постељину разних дезена и материјала, док је раније била бела. Да би се одржала њена белина,  искувавала се сатим у лонцима уз сапун и соду бикарбону. Домаћице су у зимским данима умеле да убаце и со како би се постељина не би ледила. Раније генерације нису месецима прале постељину. 

Фото: Профимедиа

 

Данас имамо прилику да видимо путем интернета. Раније су наше старе мајке украшавале столњаке везом а такође су и плеле чарапе и друге разне делове гардеробе. Одећу су шиле на машини за шивење за себе и укућане, а материјал се куповао на велико. Фармерке су постале велики хит, па су се декоративним крпицама "крпиле" и оне које нису биле поцепане.

Фото: Профимеда

Такође, жене су знале да искористе млеко, припремајући домаћи сир, сурутку, кефир, кисело млеко, маслац... Такође, пекле су домаћи хлеб те разне слане и слатке залогаје.

(Јутарњи.хр)

БОНУС ВИДЕО: