Legendarni hrvatski stručnjak Miroslav Ćiro Blažević više od deceniju hrabro se borio sa karcinomom. Prvi put mu je dijagnostifikovan tumor prostate 2011. godine. Godinu dana kasnije operisan je i zbog melanoma u početnoj fazi. Teška bolest se vratila 2019, ali veliki borac se nije predavao.

Dva puta je uspeo da iz te bitke izađe kao pobednik, ali treći, nažalost, nije. Rak se proširio, zahvatio kosti i jetru i nije mu bilo spasa.

Ćiro je svoju bogatu trenersku karijeru započeo u Švajcarskoj. Tenirao je Veve, Sion, Lozanu i na kraju reprezentaciju Švajcarske. Blažević se 1979. vratio u Hrvatsku i preuzeo Rijeku. Napravio je zapažene rezultate i otišao u zagrebački Dinamo sa kojim je 1982. osvojio i šampionsku titulu.

Foto: N. Fifić

 

 

Dinamo je bio njegov klub, nakon odlaska iz Zagreba promenio je dosta timova, ali se više puta vraćao na Maksimir.

Kao veliki poštovalac Franje Tuđmana i istaknuti član HDZ-a, Ćiro 1992. godine nije mogao da odbije Tuđmnaov poziv da se vrati u Hrvatsku i preuzme voljeni klub, koji je tada promenio ime u Kroacija.

Foto: Profimedia

 

 

Iz tog perioda ostaće upamćena jedna anegdota koju je legendarni Ćiro jednom prilikom ispričao. Naime, u jednom intervjuu koji je dao 2021. godine Blažević je priznao da je dobio batine od Franje Tuđmana.

- Kada sam rekao da je Ivić Pašalić pi*ka, bukvalno me istukao! Da se ne bi ponovilo, a ja sam to vrlo dobro shvatio. Hodao sam ulicom i drao se: Pašalić nije pi*ka! - otkrio je Ćiro.

BONUS VIDEO: