Легендарни хрватски стручњак Мирослав Ћиро Блажевић више од деценију храбро се борио са карциномом. Први пут му је дијагностификован тумор простате 2011. године. Годину дана касније оперисан је и због меланома у почетној фази. Тешка болест се вратила 2019, али велики борац се није предавао.

Два пута је успео да из те битке изађе као победник, али трећи, нажалост, није. Рак се проширио, захватио кости и јетру и није му било спаса.

Ћиро је своју богату тренерску каријеру започео у Швајцарској. Тенирао је Веве, Сион, Лозану и на крају репрезентацију Швајцарске. Блажевић се 1979. вратио у Хрватску и преузео Ријеку. Направио је запажене резултате и отишао у загребачки Динамо са којим је 1982. освојио и шампионску титулу.

Фото: Н. Фифић

 

 

Динамо је био његов клуб, након одласка из Загреба променио је доста тимова, али се више пута враћао на Максимир.

Као велики поштовалац Фрање Туђмана и истакнути члан ХДЗ-а, Ћиро 1992. године није могао да одбије Туђмнаов позив да се врати у Хрватску и преузме вољени клуб, који је тада променио име у Кроација.

Фото: Профимедиа

 

 

Из тог периода остаће упамћена једна анегдота коју је легендарни Ћиро једном приликом испричао. Наиме, у једном интервјуу који је дао 2021. године Блажевић је признао да је добио батине од Фрање Туђмана.

- Када сам рекао да је Ивић Пашалић пи*ка, буквално ме истукао! Да се не би поновило, а ја сам то врло добро схватио. Ходао сам улицом и драо се: Пашалић није пи*ка! - открио је Ћиро.

БОНУС ВИДЕО: