Replike koje je izgovarao i dalje se prepričavaju i postale su kultne, a o njemu su ispričane legende. Juče je porodica objavila da će njegova poslednja želja da počiva sa svojom suprugom Julijanom Lulom Živojinović biti ispunjena.

NJegovo telo će do 1. maja biti preneto u rodnu Koraćicu, gde će počivati zajedno sa suprugom u porti crkve Svete Trojice. NJihov grob gledaće na prodičnu kuću, koju su često posećivali i koja je bila oaza mira.

Ipak, podatak koji malo ko zna je da legendarni Valter nije rođen u Koraćici, kako mnogi misle već u vozu. Ovaj podatak je potvrdio njegov sin Miljko Živojinović.

Foto: V. Danilov

 

- Deda je bio telohranitelj Nikole Pašića i njega su takođe zvali Baja. Kad se obraćao ljudima, deda im je govorio "Gde si bajo, kako si bajo?" Pošto je bio Baja, bio je sudski izvrštelj. Otišao je sa trudnom ženom, sa kojom je već imao dve ćerke u Jagodinu, na neko izvešenje. Krenuli su vozom. Ona se porodila kad su stigli u Jagodinu u vozu.

U to vreme se nisu deca odmah upisivala u matičnu knjigu, tako su Batu prijavili u crkvi u Koraćici, čim su se vratili. I u matičnoj knjizi rođenih piše da je rođen u Koraćici. Međutim, u nekim dokumentima, kao što je na primer indeks piše da je rođen u Svetozarevu (Jagodina) - objasnio je Miljko.

Detinjstvo je proveo pored manastira na obronku Kosmaja u majušnoj kući.

- On da je hteo da kaže iz Jagodine rekao bi. U Koraćici je proveo najviše vremena - zaključio je Miljko.

NJegove starije sestre, Nada i Ćale, pružale su mu neprestanu podršku i ljubav od najranijih dana. Prvi razred osnovne škole završio je u Koraćici, tik uz svoju rodnu kuću. Nakon toga, Bata je nastavio svoje školovanje u Beogradu, gde su se njegovi roditelji preselili radi posla.

Ipak, svojoj Koraćici se uvek vraćao, gde je i izgradio vikendicu u kojoj je cela porodica provodila vreme.

(Kurir)

BONUS VIDEO: