Podsetimo, GZJZ je prijavio danas epidemiju malih boginja u Beogradu.

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut", ranije je govorila o proceduri prijave ili proglašenja epidemije:

  • Prijava epidemije podrazumeva da je registrovan veći broj slučajeva od uobičajenog tokom prethodne ili tokom poslednjih nekoliko godina.
  • Termin proglašenje epidemije koristi se, u skladu sa zakonom, samo za epidemije od većeg epidemiološkog značaja, odnosno kada je u pitanju cela zemlja, masovno obolevanje i teže kliničke slike.
  • Epidemiju proglašava ministar zdravlja na predlog Instituta "Batut".

U ovom trenutku je najvažnija vakcinacija MMR vakcinom kako bi se se povećao vakcinalni obuhvat i time stvorio kolektivni imunitet koji nas štiti od malih boginja.

Šta biva kad se proglasi epidemija

Epidemiolog dr Nebojša Bohucki, iz Zavoda za javno zdravlje u Subotici, ilustruje sve korake:

  • Recimo, retka bolest, nema je 50 godina, i pojavi se troje obolelih. To jeste epidemija, ali nema veliki značaj, jer je malo obolelih.
  • Zavod prijavi, ali samo ministar zdravlja, uz konsultacije sa stručnjacima, procenjuje značaj epidemije i proglašava je.
  • Kada epidemija bude proglašena, specijalna sredstva iz budžeta se koriste namenski za urgentni uvoz vakcina, lekova i drugog što treba.

Na pitanje šta se menja kada se prijavi epidemija, dr Bohucki kaže da eventualno zdravstvene ustanove na području gde je epidemija prijavljena, mogu da donesu odluku o zabrani poseta bolnicama.

On podseća da su zbog aktuelne epidemiološke situacije respiratornih bolesti i pertusisa već su pooštrene mere, i da mnoge zdravstvene ustanove već ne dozvoljavaju posetu ili su jako kontrolisane.

- To može da bude mera, ali to je zadatak komisija za intrahospitalne infekcije svake zdravstvene ustanove. Oni odlučuju o posetama ili nekim drugim merama, ali to ništa dodatno ne menja – rekao je dr Nebojša Bohucki za „Blic“.

U Srbiji 13 slučajeva malih boginja od toga u Beogradu 11!

Prema poslednjem preseku Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je ukupno registrovano 13 potvrđenih slučajeva malih boginja zaključno sa jučerašnjim danom. Na teritoriji grada Beograda registrovano je 11 slučajeva morbila, koji su potvrđeni u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”.

Među obolelima su četiri deteta uzrasta od tri do pet godina, od kojih je troje bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, tri nevakcinisane osobe uzrasta 8, 15 i 19 godina, kao i tri osobe starije od 40 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.

Od španske groznice i variole vere, do AIDS-a i kovida

Epidemiolog dr Zoran Radovanović rekao je ranije za "Blic" da treba razlikovati pandemije, odnosno velike epidemije koje pogađaju ceo svet sa bar dva žarišta na po dva kontinenta, i epidemije koje prijavljuju lokalni epidemiolozi, a proglašava ih ministar zdravlja.

Dr Radovanović navodi nekoliko primera pandemija:

  • Godina 1918: Španska groznica
  • 1957: Azijski grip
  • 1961: Sedma pandemija kolere
  • 1968: Hongkonški grip
  • 1981: AIDS
  • 2009: Svinjski grip
  • 2020: Kovid 19 (korona virus)

Primer epidemije je kada su 1972. godine našu zemlju pogodile velike boginje, odnosno variola vera.

(Blic)

BONUS VIDEO: