Popularni glumac Marko Janketić (41) spada u najcenjenije glumce svoje generacije, a u poslednje vreme je u žiži zbog maestralno odigrane uloge Isa Lere DŽamba u filmu "Nedelja", koji se bavi mladošću čuvenog pevača DŽeja Ramadanovskog.

Foto: Predrag Mitić

 

 

Janketić u svojoj karijeri ima veliki broj zapaženih uloga, između ostalih u serijama "Ubice mog oca", "Toma", "Pevačica", "Južni vetar: Na granici", "Bunar", "Močvara"... Gledali smo ga i u brojnim filmovima i predstavama u beogradskim pozorištima.

Popularni glumac poseduje redak dar, a uz njegov naporan rad, prste je u njegovo stvaralaštvo umešala i genetika, budući da je sin čuvenih glumaca.

Foto: ATA images

 

 

Zbog prezimena je mnogima jasno da je on sin legendarnog Mihaila Miše Janketića, ali kako se glumac i njegova porodica nikada nisu eksponirali privatnim životom, nije toliko poznato da je majka Marka Janketića slavna glumica Svjetlana Knežević.

Jedna od najlepših devojaka Jugoslavije i čuvena balerina, koju je Start 1971. opisao i kao "najgraciozniju", prvu ulogu na filmu je zabeležila 1970. godine, a najširu prepoznatljivost stekla je igrajući u TV seriji "Grlom u jagode". Nastupala je decenijama i u pozorištu, gde je ostavila dubok trag.

Foto: ATA images

 

 

U prvim godinama karijere pronašla je ljubav svog života u Mihailu Janketiću, za kog se udala 1972. godine, a par je potom dobio četvoro dece. Kruna njihove ljubavi su Marko i Milica, koji su poznati glumci, kao i ćerka Iva Ćirić, koja je odabrala balet kao životni poziv, i Radomir Janketić, jedini član porodice koji se ne bavi umetnošću.

Kako je Svjetlana istakla jednom prilikom, nije uvek bilo jednostavno paralelno graditi veliku karijeru i veliku porodicu. Ipak, na jedno je ponosnija.

 

 

– Nije bilo lako pogotovo ne u našem društvu, ali i to je prošlo. Imam dobru osobinu da sve što je ružno zaboravim. Pamtim samo ono lepo, a deca i unuci su moje najvažnije dostignuće – rekla je glumica.

(Glossy)

BONUS VIDEO: