- Radio-televizija Srbije obaveštava javnost da su popularni muzički kanali RTS na platformi Jutjub ugrožen osporavanjima agencija koje zastupaju pojedine muzičke autore.

Uprkos njihovim pokušajima ucene naši zvanični kanali na ovoj platformi, koji imaju višemilionske preglede su i dalje u funkciji.

Foto: Z. Jovanović

 

 

Ove agencije koje pokušavaju da naplate neosnovano visoke iznose naknada za autore koje zastupaju, ignorišući realne finansijske prihode ovih kanala i činjenicu da se najveći obim autorskih prava za dela autora koje zastupaju reguliše preko Organizacije muzičkih autora Srbije-SOKOJ.

RTS je radi celovitog regulisanja autorskih prava muzičkih autora zaključio veliki broj ugovora sa autorima i interpretatorima i njihovim naslednicima, kao i sa ovim agencijama, što podrazumeva primenu internog akta o isplati 30% od neto prihoda autorima i 20% interpretatorima za sve oblike iskorišćavanja njihovih ostvarenja na platformi Jutjub i drugim digitalnim platformama koji nisu regulisani preko SOKOJ-a i drugih kolektivnih organizacija.

RTS neće i ne sme da isplaćuje proizvoljne i neosnovane iznose zastupnicima autora i interpretatora, posebno imajući u vidu da postoji opravdana sumnja da sve naknade koje su do sada uplaćene agenciji ... nisu isplaćene autorima koje zastupaju.

RTS će u sudskom postupku zaštiti svoje interese, a u krivičnom postupku agenciju .... onemogućiti da neovlašćeno postavlja audio sadržaje iz naših programa na digitalne muzičke platforme.

Pozivamo sve autore i interpretatore koji su zaključili ugovore sa agencijama ... i ... da zaključe direktne ugovore sa Radio-televizijom Srbije, kojima bi njihova prava bila u potpunosti regulisana.

U suprotnom, RTS neće moći da postavlja muzičke sadržaje sa njihovim delima na digitalne platforme, zbog čega će najveću štetu pretrpeti autori, interpretatori i šira javnost, navodi se u saopštenju.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: