U emisiji "Prvi red" na televiziji K1, podelio je utiske iz naše južne pokrajine, ali i pustio suzu kada je govorio o našem narodu sa Kosova. 

- Tamo kada odete, osećate se kao Srbin, niste građanin Srbije, zato što ste u jednom getu i to osećanje vas drži. Kada bi polovina građana Srbije imala osobine onih ljudi koji žive na Kosovu, naša zemlja bi cvetala i bila srećna zemlja. Kada bi polovina ekskurzija bile okrenute ka Kosovu, naša deca ne bi morala da se muče sa istorijom", rekao je Petar Božović i dodao:

- Bio sam u Goraždevcu, tamo na zidu su njihovi veliki likovi nacrtani, u tim školama u koje su donirale ove kao zapadne civilizacijske zemlje sa evropskim vrednostima, tamo su škole na brdu predviđene za 400 đaka, nema nijednog unutra, ali gledaš te kuće, poređane jedna na drugu, to je jedna Kaluđerica, od Prištine do granice, vi ne možete da zamislite. Što je najtužnije, polovina tih kuća je sa spuštenim roletnama. Zatvorenim vratima - dodaje.

Foto: P. Milošević

 

- Moja osećanja su pomešana, suze, smeh i ponos - zaključio je Petar Božović u emisiji "Prvi red" na televiziji K1. 

Podsetimo, tokom druženja sa Srbima u Gračanici, Božović je istakao da je srpska duhovna snaga veoma jaka na Kosovu, kao i da mu je svaka crkva, od stotine onih koje su uništene, bliža od divljenja prema velikom arhitekti u Barseloni. Zato apeluje na sve, a posebno na mlade da posete Kosovo.

- Nemojte da su vam bliži Rim, Krakov, Modena, Beč... Sve to možete, ali ovde dođite da vidite odakle ste, pa ćete sa tim osećanjem kada ga budete stekli, imati jedan čvršći stav u odnosu na druge, kada budete pričali sa njima i nećete se osećati loše - poručio je Božović i dodaje:

- Dušu svoju ovde imamo, nećemo da prodajemo dušu - naglasio je.

BONUS VIDEO: