Američko nacionalno udruženje za kafu tvrdi da prosečni Amerikanac popije nešto više od tri šolje kafe dnevno, što pokazuje koliko je ta jutarnja rutina važna za mnoge ljude. Iako svako ima različitu toleranciju, postoji ograničenje u količini kofeina koju bi trebalo uneti u svoj organizam svakog dana.

Uobičajeni znakovi prekomerne konzumacije kofeina su nervoza i ubrzani otkucaji srca, dok predoziranje kofeinom može da dovede do ozbiljnijih simptoma, kao što su problemi sa disanjem i napadi.

Trovanje kofeinom nastaje kada telo akumulira opasno visoke nivoe kofeina, što može da ima ozbiljne posledice pa čak, u retkim slučajevima, i dovesti do smrti.

Foto: Shutterstock

 

Koliko kofeina je previše?

Iako retko, postoji uvek opasnost od trovanja kofeinom ako se kafa konzumira bez odgovornosti. Prepoznavanje znakova i faktora rizika koji mogu da povećaju šanse za predoziranje kofeinom može pomoći u izbegavanju takvih situacija.

Prema Američkoj agenciji za hranu i lekove, gornja granica za kofein kod zdravih odraslih osoba je 400 miligrama dnevno, što ispadne otprilike četiri ili pet šolja kafe.

Erin Palinski-Vejd, dijetetičarka iz EKP Nutrition Communications u NJu DŽerziju, ističe da konzumacija više od 400 miligrama kofeina neće nužno uzrokovati smrt ili trajnu štetu organizmu. Ipak, prosečna odrasla osoba može osećati anksioznost i razdražljivost zbog visoke količine. Toksični učinci trovanja kofeinom počinju se pojavljivati kada osoba unese 1200 miligrama kofeina, što je ekvivalentno barem 12 šolja kafe.

Foto: Shutterstock

 

Koji su simptomi trovanja kofeinom?

Kada dođe do trovanja kofeinom, telo doživljava niz ozbiljnih negativnih efekata. Nima Majlesi, direktor medicinske toksikologije u Univerzitetskoj bolnici Stejten Ajlend, objašnjava da stimulativni učinci kofeina remete normalni ritam srca, što može da rezultira nepravilnim otkucajima i čak srčanim zastojem.

Takođe, Palinski-Vejd je istakla da osobe koje su se predozirale kofeinom mogu da pate od gastrointestinalnih problema poput povraćanja i proliva.

S obzirom na to da kafa podstiče povećano mokrenje, ljudi koji konzumiraju prekomerene količine ovog napitka izlažu se riziku od gubitka esencijalnih minerala iz tela, posebno kalijuma.

Foto: Profimedia

 

Nizak nivo kalijuma, ili hipokalemija, može da dovede do oštećenja mišića do te mere da se može javiti paraliza, uzrokovati poteškoće s disanjem zbog oslabljenih disajnih mišića i sprečiti bubrege da obavljaju svoju funkciju.

Takođe postoje brojni neurološki simptomi trovanja kofeinom. Dokumentovani slučajevi opisuju pojavu teskobe, halucinacija, migrena, oticanja mozga i epileptičnih napada. Iako je izuzetno retko, trovanje kofeinom ipak može da bude smrtonosno.

BONUS VIDEO: